İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek, kadına şiddetle mücadeleden ‘ödün vermek’ değilmiş!

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek, kadına şiddetle mücadeleden ‘ödün vermek’ değilmiş!

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından geçen 5 ayda 130'un üzerinde kadın katledildi. Bu tabloyu görmezden gelen iktidar ise Sözleşme'den çekilmenin kadına şiddetle mücadelede "ödün vermek" olmadığını öne sürüyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

TİP’li Sera Kadıgil’in, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Sözleşme’den çekilmenin, kadına şiddetle mücadeleden vazgeçildiği anlamına gelmediği” ve “ödün vermek” olarak yorumlanmaması gerektiğini öne sürdü. Kadıgil, “’Türkiye’nin Taliban ile ters bir yanı yok’ diyen AKP’li Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasına mahkum atanmış bir Bakan’dan elbette ki Türkiye’deki kadınların hayatlarını olumlu etkileyecek bir inisiyatif almasını beklemiyoruz” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir gece yarısı kararıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermişti.

Kadıgil, önergesinde şu sorular yer almıştı:

1- Türkiye’nin Sözleşme’den çekildiğine yönelik yapılan bildirime esas teşkil eden Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iç hukukta yargıya taşındığı Avrupa Konseyi’ne resmi olarak bildirilmiş midir? Bildirilmesi düşünülmekte midir?

2- Gerek Avrupa Konseyi’ndeki göreviniz, gerek Dışişleri Bakanlığınız döneminde İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ve onaylanması sürecinde uluslararası düzeyde de takdir görmüş emekleriniz ve Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının Sözleşme’ye değerli katkıları düşünüldüğünde, Sözleşme’den çekilme girişimine ilişkin değerlendirmeniz nedir?

3- Cumhurbaşkanlığı, yukarıdaki Karar alınmadan önce, Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan, konuda uzman Büyükelçililerin, diplomatların, Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığının, Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliğinin görüşünü almış mıdır? Anılan birimlerin uzman görüşleri nedir?

ÇEKİLME, ÖDÜN VERMEK DEĞİLMİŞ...

TİP’li vekilin önergesini yanıtlayan Çavuşoğlu, 1 ve 3. sorulara ilişkin bilgi vermezken, çekilme kararının “kapsamlı değerlendirmeler” neticesinde alındığını iddia etti. Çavuşoğlu ayrıca, Sözleşme’den çekilmenin, kadına şiddetle mücadeleden vazgeçildiği anlamına gelmediği” ve “ödün vermek” olarak yorumlanmaması gerektiğini öne sürdü.

‘KAPSAMLI DEĞERLENDİRME’ DEĞİL, GECE YARISI HEZEYANI’

Çavuşoğlu’nun yanıtlarını değerlendiren Kadıgil, Sözleşme’den çekilme tarihi olan 20 Mart-20 Ağustos tarihleri arasında 130’un üzerinde kadının katledildiğinin altını çizdi. Kadıgil, “Tek Adam’ın bir gece yarısı hezeyanıyla aldığı kararın kapsamlı değerlendirmeler sonucu olduğunu” iddia eden Sayın Çavuşoğlu nedense bu kapsamlı değerlendirmelere ilişkin tek bir cümle kuramıyor” dedi.

‘TALİBAN’I OLUMLU BULAN BİR ZİHNİYETTEN KADINLAR LEHİNE BİR ŞEY BEKLEMİYORUZ’

Kadıgil, Erdoğan’ın “Türkiye’nin Taliban ile ters bir yanı yok” sözünü hatırlatarak, “AKP’li Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasına mahkum atanmış bir Bakan’dan elbette ki Türkiye’deki kadınların hayatlarını olumlu etkileyecek bir inisiyatif almasını beklemiyoruz. Onlar ‘Taliban’ın açıklamalarını olumlu bulmaya’ devam ededursunlar, biz mücadeleye devam edeceğiz” ifade edeceğiz dedi.

DAHA FAZLA