İstanbul Sözleşmesi davasında savcı yine "iptal" talep etti

İstanbul Sözleşmesi davasında savcı yine "iptal" talep etti

İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı açılan davaların dördüncü ve son grup duruşmaları görüldü.

İleri Haber

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı açılan davaların dördüncü ve son grup duruşmalarında da savcı mütalaasında kararın iptal talebi yinelendi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gece yarısı kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmişti.

Bu karara karşı "yürütmenin durdurulması" ve "kararın iptali" talebiyle 40'tan fazla kişi ve kurum tarafından açılan davaların üçü, Danıştay'da görülmüş ve savcı mütalaalarında kararın iptal talebi yöneltilmişti. Dördüncü dava da bugün Danıştay 10. Dairesi'nde görüldü. 

KADINLAR YİNE DANIŞTAY'A AKTI

Bundan önceki davalarda olduğu gibi yine, Türkiye'nin birçok yerinden gelen kadın da davayı takip etmek üzere Ankara'ya buluştu. Duruşma öncesi kadın örgütleri, barolar ve siyasi partiler de Danıştay önünde bir araya geldi.

Polisler tarafından kadın örgütlerinin Danıştay bahçesinde yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmezken, Danıştay bahçesi dışında açıklama yapıldı. 

'KADINLARI DEĞİL, KATİLLERİ DURDURUN'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim karara tepki gösterdi. Hukuka uygun bir karar olmadan engellenmeye çalışıldıklarını belirten Ataselim "Bu yüzden kadınları değil katilleri durdurun diyoruz" ifadelerini kullandı. KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ise "Her tür hukuksuzluğun önünü açacak ya da kapatacak olan, buradan çıkacak karardır" derken, "Burada Anayasa olup olmadığının kararını verecekler" diye konuştu.

'HUKUK VE ADALETE GÖRE KARAR VERİNİZ'

Antalya Barosu avukatlarından Umut Şener Çiftçi, savunmasında, "Herkesin eşit, özgür, uzlaşı ve güven içinde yaşayabileceği bir ülke olup olmayacağını karara bağlayacaksınız. Bu kararı verirken gündelik siyasal argümanlara, makam ve mevkilere göre değil, sadece hukuk ve adalete göre karar veriniz. Çünkü hukuk hepimizin güvencesidir. İleride sizin de başınıza bir şey gelirse sizi koruyacak olan yine İstanbul Sözleşmesi olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Çiftçi, savcılık mütalaasına katıldıklarını belirterek, "Haksız ve hukuka aykırı Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın iptalini talep ediyoruz" dedi.

'CUMHURBAŞKANI KARARI, ANAYASAL TEMELDEN YOKSUNDUR'

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK gönüllüsü avukat Gökçeçiçek Ayata, sözleşmeden çekilme kararının hukuki değerlendirmesinde bulunarak, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, usül yönünden Anayasal temelden yoksundur" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSAYDI PINAR GÜLTEKİN HAYATTA OLABİLİRDİ'

Ayata, Pınar Gültekin cinayeti davasında "haksız tahrik indirimi" ile cezası 23 yıla indirilen katil Cemal Metin Avcı'yı da hatırlattı. "İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların hayatına etkisini anlamak için Pınar Gültekin cinayetiyle ilgili, sözleşme yürürlükte ne olurdu diye sormalıyız hepimiz" diyen Ayata, "Bakan Yanık'ın 'Sözleşmeden çekilmiş olabiliriz ama kadına yönelik şiddetle mücadelemiz devam ediyor. Değişen sadece araçlarımız' şeklinde sözlerinin üzerinden bir hafta geçmeden, Pınar Gültekin cinayeti davasında karar açıklandı" diyerek, "Bu durumda soruyoruz: Hani iç hukuk yeterliydi?" ifadelerini kullandı.

Ayata, "Sözleşme uygulansaydı Pınar hayatta olabilirdi" vurgusunda bulundu.

'İPTAL' TALEBİ YENİLENDİ

Yapılan duruşma sonucu savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada kararın iptal talebini yineledi.

DURUŞMALAR

Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açtığı davaların da aralarında bulunduğu 10 dosyanın incelendiği 28 Nisan'daki ilk duruşmada, Danıştay Savcısı, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin "hukuka aykırı" olduğu yönünde görüş bildirdi ve fesih kararının iptal edilmesini talep etti. 

İkinci grup duruşmalarda, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kadınlar ve Çocuklar Derneği, SOL Parti, Yargıçlar Sendikası, Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli, Tokat, Aksaray ve Şırnak barolarının başvuruları görüşüldü.  Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, fesih işleminin iptalini istedi.

Üçüncü grup duruşmalarda ise Türkiye İşçi Partisi (TİP), İzmir Barosu, Trabzon Barosu, Mersin Barosu, Giresun Barosu, Eskişehir Barosu, Burdur Barosu, Adana Barosu, Manisa Barosu, Tarım Orkam Sen/KESK, Uşak Barosu, Bolu Barosu, Hatay Barosu, Meral Akşener, İlerici Kadınlar Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu'nun dosyaları görüşüldü ve Danıştay Savcısı fesih kararının iptalini istedi.