İstanbul Sözleşmesi davasında savcı mütaalasını yineledi

İstanbul Sözleşmesi davasında savcı mütaalasını yineledi

Savcı, fesih kararının hukuka uygun olmadığı yönündeki mütalaasını yineledi. Kararın ileri bir tarihte bildirileceği açıklandı.

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla bir gece yarısı iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine yönelik açılan 15 davanın 2. duruşması Danıştay’da görüldü. Danıştay Savcısı, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının hukuka uygun olmadığı yönündeki mütalaasını yinelerken, İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptal edilmesini talep etti.

Kararın, yazılı olarak ileri bir tarihte bildirileceği açıklandı.

DAVACI KİŞİ VE KURUMLAR

Kamuoyunda "İstanbul Sözleşmesi" adıyla bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesinin ardından birçok kişi ve kurum söz konusu karara dair dava açtı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline ilişkin açılan davalardan 15’i bugün görüldü. Danıştay 10. Dairesi’nde bugün yapılan duruşmalar arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, SOL Parti, Yargıçlar Sendikası ile Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli, Tokat, Aksaray ve Şırnak Barolarının açtığı davalar yer aldı.

Dava öncesi yüzlerce kadın Danıştay binası önünde toplandı. Basın açıklamasının ardından kadınlar ve LGBTİ+'lar salonda yerlerini aldı.

KATLEDİLEN KADINLARIN AİLELERİ FOTOĞRAFLARLA KATILDI

Duruşmada söz alan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden, katledilen kadınların aileleri ile birlikte duruşmaya katıldıklarını belirtti. Erden, katledilen kadınların hikayesini anlatırken aileler çocuklarının fotoğrafları ile salonda ayağa kalktı.

Erden savunmasında şu sözlere yer verdi:

“Asıl katil kadınların kocaları, babaları değil, onları yoksullukla, çaresizlikle sahipsiz bırakan devlettir. İstanbul Sözleşmesi der ki, devlet şiddeti öğrendiği an kadınları korumakla yükümlüdür, devlet bu yükümlülüğünü yerine getirmiyor.”

HDP'Lİ BULDAN: MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Sözleşmesi’ni tüm kadınlar adına savunmaya devam edeceklerini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, duruşmada şu sözlere yer verdi:

“Türkiye’de kadına yönelik, çocuklara yönelik, şiddet ve cezasızlık bu boyutlara ulaşmışken asıl yapılması gereken kadın cinayetlerinin ayrımcılık sebebiyle işlendiğine dair yasalara özel bir ibare düşülmesidir. ‘Adam öldürme’ diyerek münferitleştirmek yerine kadın cinayeti tanımlamasıyla sorunu görmek ve çözüm yoluna gitmektir. Ancak bugün iyileştirme yerine sözleşmenin feshini tartışıyoruz. Bu bir utançtır bu ülke için, bu ülkenin tarihi ve ülkede yaşayan bütün kadınlar için.

‘TEK ADAM TEK ADAMA YETKİ VEREREK TEK ADAM ADINA KARARNAME ÇIKARDI’

AKP Genel Başkanı Erdoğan, kendisine verdiği yetkiyle bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnameleri yayınlamıştır. Ve İstanbul Sözleşmesi’ni fesih ettiğini açıklamıştır. Erdoğan önce kendisine yetki veren bir kararname yayınladı, verilen bu yetki kararnamesine dayanarak işlem yaptı. Tek adam tek adama yetki vererek tek adam adına kararname çıkardı. Bu kadar basit!

‘MUHALİF KADINLAR ERKEK DEVLET ŞİDDETİNE MARUZ KALIYOR’

Başta Kürt kadınları, HDP’li kadınlar olmak üzere ülkede siyaset yaptığı, muhalif olduğu veya başka bir görüşü savunduğu için erkek/devlet şiddetine maruz kalan, yargılanan, ceza alan tüm kadınlara uygulanan bu politikalar insan haklarına, kadın haklarına aykırı olduğu gibi İstanbul Sözleşmesine de aykırıdır, suçtur.

Bugün partimize açılmış Kobanî Kumpas Davasında, Gezi Davasında, 8 Mart ve 25 Kasım yürüyüşlerinin yargılandığı davalarda ve yüzlerce başka davada çok sayıda kadın ağır cezalarla yargılanmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın dernekleri ya ağır baskılar altında ya da kapatma davalarıyla sindirilmek istenmektedir.

‘KADIN MÜCADELEMİZ ENGELLENEMEZ, DURDURULAMAZ!’

Kadınlar mücadeleleriyle İstanbul Sözleşmesi'ni somut olarak uygulamaya çalıştıkları için yargılanmaktadır. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi erkek yargı değil, gerçek yargı diyoruz! Güçlülerin hukuku değil, haklıların hukuku diyoruz! Erkeklerin üstünlüğünü değil, eşitliğin üstünlüğünü gözeten bir yargı sistemi diyoruz! Eşitlik gözetilsin ki, adalet olsun diyoruz! Bu nedenle; eşitlik için, adalet için, yaşam için İstanbul Sözleşmesini bugüne kadar her alanda ve platformda nasıl savunduysak bugünde en inançlı ve kararlı şekilde savunuyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya da, etkin bir şekilde uygulanıncaya kadar mücadele etmeye de devam edeceğiz. Ortak kadın mücadelemiz engellenemez, durdurulamaz!”

CHP’Lİ NAZLIAKA: FAİLLER CEZAEVİNDEN ÇIKABİLİR MİYİZ DİYE SORDULAR

CHP’nin İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan bir maddeyi hayata geçirdiklerini söyleyen CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “7/24 çalışan çağrı merkezi oluşturduk. Fesih kararından sonra cinayetler arttı, failler avukatları arayıp ceza alacak mıyız, cezaevinden çıkabilir miyiz diye sorular sordular. Şu cümleyi erkeklerden çok duyuyoruz artık: Seni öldürsem de birkaç ay yatar çıkarım. Yolda yürürken arkasından bir ayak sesi duyduğunda tedirgin olmayan kadın var mı?” diye sordu. Nazlıaka’nın sorusunun ardından salonda “Yok” cevabı verildi.

Nazlıaka konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hiçbir kadının bir erkeğe yemek yapmadın diye şiddet uyguladığını veya öldürdüğünü duydunuz mu. Tersinde bir sürü örnek var, Halide Özpolat, 36 yıl evli olduğu erkeğe 36 yıl yemek hazırlamış, bir gün yapmayınca öldürdülmüş.”

DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, davalarını üstlendiği ailelerle birlikte Danıştay önünde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan aileler, artık başka kadın ve çocuklar katledilmesin diye sözleşmeye sahip çıkacaklarını vurguladı.

Ardından dernek adına açıklama yapan Avukat Müjde Tozbey, sözleşme için mücadele vermeye devam edeceklerini belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran,  HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP’li kadın milletvekilleri ve Kadın Meclisi üyeleri de açıklama yaptı.

Pervin Buldan, “Kadınların uzun yıllar verdiği mücadele sonucu emekleriyle bedenleriyle sözleriyle ve ödemiş oldukları bedeller ile kazandıkları bir hak olan İstanbul Sözleşmesinin bir gece yarısı bir erkek tarafından feshedilmesini asla kabul etmediğimizi her yerde ifade ettik bugün burada bir kez daha söylüyoruz” dedi.

DAHA FAZLA