İstanbul RES Projesi için hukuki süreç başladı: 'Kuzey Ormanları’nda RES olmaz'

İstanbul RES Projesi için hukuki süreç başladı: 'Kuzey Ormanları’nda RES olmaz'

KOS açıklamasında, ÇED Olumlu kararı ve bu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyasının ne hukuka, ne ÇED işleyişine, ne de kamu yararı ve halk sağlığına uygun olmadığı vurgulandı.

İleri Haber

KOS, Çatalca bölgesinde meşe ormanlarını ve yaban hayatı yok edecek olan İstanbul RES Projesi’ne karşı hukuki süreci başlattığını duyurdu. Açıklamada, “Proje için verilen ÇED olumlu kararının kaldırılmasını ve bu süreçte Kuzey Ormanları’na yaratılan tahribatın bir an önce telafi edilmesini istiyoruz” denildi.

Alman Dirkshof şirketinin sahibi olduğu Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan ve Kuzey Ormanları’nın Çatalca bölgesindeki meşe ormanları ile yaban hayatını yok edecek, 300 bine yakın leyleğin göçünü engelleyecek olan İstanbul Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi için ‘Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı verilmişti.

Konuya ilişkin Kuzey Ormanları Savunması (KOS) tarafından yapılan açıklamada, “Her geçen gün yok edilen Kuzey Ormanları’ndaki bu dev proje Çatalca’daki orman, tarım, sit alanlarının yok olmasına, yaban hayat alanlarının daralmasına, biyoçeşitliliğin zayıflamasına neden olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

'NE HUKUKA, NE ÇED İŞLEYİŞİNE NE DE KAMU YARARI VE HALK SAĞLIĞINA UYGUN'

Söz konusu İstanbul RES Projesi için verilen ÇED Olumlu kararı ve bu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyasının ne hukuka, ne ÇED işleyişine, ne de kamu yararı ve halk sağlığına uygun olmadığı belirtilen açıklamada, ÇED Olumlu kararının dayanağı olan dosyanın Meteoroloji mühendisi görevlendirilmeden hazırlandığı vurgulandı.

ÇED dosyasının yeterli teknik personelce hazırlanıp hazırlanmadığının davalı idarece denetlenmediği ve araştırılmadığı ifade edilen açıklamada, “Bu durum İdarece verilen kararın esaslı hatasını oluşturmaktadır. Meteorolojik verilerin hatalı saptanması sonucu yangını etkileyen faktörler hatalı saptanmıştır. Proje kapsamında yapılan yapılar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ( Afet İşleri Gn. Md.) genelgesi çerçevesinde jeoloji- jeoteknik Etüt Raporu dosyada bulunmamaktadır” denildi.

'İDARECE VERİLEN KARAR HATALIDIR'

Projenin getireceği problemler ise şöyle açıklandı:

Yapmış bulunduğumuz araştırmada Kemerburgaz RES, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tahakadın RES,  Aydost RES gibi RES’lerle de komşu durumdadır. Bu projelerin tamamı aynı ormanlık alan içinde konumlanmış durumdadır. Bölgedeki benzer faaliyetlerin çevresel etkilerinin bir bütün olarak ele alınması gereklidir.

Kümülatif etki değerlendirmeye tabi tutulmaksızın İdarece verilen karar hatalıdır.

Proje alanı Çatalca’ya bağlı Karacaköy,   Karamandere,  Çiftlikköy, Kalfaköy, Gümüşpınar, Belgrat Köyleri hayvancılık, arıcılık, çiftçilik yapılan alanlardır.

İstanbul RES inşaatı, Çatalca’da orman ve tarım alanların yok olmasına ve biyoçeşitliliğe zarar verecektir.

İstanbul RES sonbahar ayında 250-300 leyleğin göç yolu olarak kullandığı koridor üzerinde kurulmaktadır. Dünya üzerindeki Küçük Orman Kartalları’nın %90’ı projenin gerçekleştirileceği Kuzey Ormanları üzerinden göç etmektedir. İstanbul RES projesinin kurulduğu Kuzey Ormanları 200 bin gündüz yırtıcısı tarafından göç yolu olarak kullanılmaktadır.

En az 34 kuş türü Bern Listesi Ek-II’ye, yani “Mutlak Koruma Altındaki Türler Listesi’ne; en az 17 kuş türü Bern Listesi Ek-III’e, yani “Koruma Altındaki Türler Listesi’ne girmektedir.

Proje sahasının bulunduğu Çatalca’nın ülkemizdeki ana kuş göç rotaları üzerinde bulunması nedeni ile Bern, JUCN, Ulusal kırmızı liste, AB Kuş Direktifleri mevzuatlarına aykırı olarak gerçekleştirilmek istenen projenin hayata geçmesi halinde kuşların bölgedeki yaban hayatında telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

İstanbul RES aynı zamanda Çilingoz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına bitişik konumdadır.

İstanbul RES projesinin yer aldığı bölgede arıcılık mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30.06.2010 Tarih ve 29 sayılı olurları ile Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup, Yıldız Dağları’nın (Istrancalar) tamamına yakınında TRAKYA ARISI koruma kapsamındadır.

İstanbul RES projesi Tarihi Roma Su Yolu’na ait su galerisi hattı kalıntıları ve ve bu hattın güzergahıyla birleşik konumdadır.

'KUZEY ORMANLARI'NDA RES OLMAZ'

KOS açıklamasında, Kuzey Ormanları’ndaki yaban hayatı ve Kuzey Ormanları Ekosistemi’ni çökertecek olan, Dünya’nın en önemli göç yollarından Kuzey Ormanları’nın göç koridorundaki en büyük bariyerlere dönüşecek İstanbul RES Projesi'nin iptal edilmesi talep edilirken, "Proje için verilen ÇED olumlu kararının kaldırılmasını ve bu süreçte Kuzey Ormanları’na yaratılan tahribatın bir an önce telafi edilmesini istiyoruz. Kuzey Ormanları’nda RES olmaz" ifadeleri kullanıldı.

DAHA FAZLA