İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: Nükleer ve asbestli madde içeren gemilerin sökümü derhal durdurulsun!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: Nükleer ve asbestli madde içeren gemilerin sökümü derhal durdurulsun!

Gemi söküm konusunu Meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Dünyadaki gemilerin söküm işleminin yüzde 4’ü Türkiye’de yapılarak, bu söküm işleminin ardından elde edilen çelik ile çelik ihtiyacının yüzde 2’si karşılanmaktadır. Bu ülkenin havasından suyuna, taşından toprağına kadar ithal çöp ile kirletilmesinin yanı sıra ucuz gemi söküm merkezi olarak da kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

İleri Haber

HDP Milletvekili Oya Ersoy, nükleer atık taşıyan yabancı gemilerin İzmir Aliağa’da sökülmesini Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, “Nükleer ve asbestli madde içeren gemilerin sökümü derhal durdurulsun!” dedi.

Fransa Donanmasından sonra Brezilya’da kullanılan, daha sonra da hurdaya ayrılan, nükleer denemelerde kullanıldığı ve asbest, radyoaktif bulaşı dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli kimyasal ve zararlı atık içerdiği ortaya çıkan NÂe Sao Paulo (FS Foch) adlı savaş gemisinin Sök Denizcilik tarafından satın alınarak Aliağa’ya söküm için getirileceği ortaya çıkmıştı.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “Dünyadaki gemilerin söküm işleminin yüzde 4’ü Türkiye’de yapılarak, bu söküm işleminin ardından elde edilen çelik ile çelik ihtiyacının yüzde 2’si karşılanmaktadır. Bu ülkenin havasından suyuna, taşından toprağına kadar ithal çöp ile kirletilmesinin yanı sıra ucuz gemi söküm merkezi olarak da kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Birliği 2020 raporuna değine Ersoy, “Geçtiğimiz yıl 108 gemi Türkiye’ye gelmiş ve burada 1400 kişi çalışmıştır. Pandemi döneminde artış gösteren gemi söküm işlemine ilişkin akıllardaki en önemli sorunun ise yapılan işin doğaya ve emek yoğun bir sektör olmasından kaynaklı insan sağlığına yönelik tehditleri olmaktadır, çünkü Aliağa aynı zamanda nükleer atıklar taşıyan gemilerin de sökümünün yapıldığı bölgedir” dedi.

‘GEMİLERİN SÖKÜMÜ DERHAL DURDURULSUN’

2006 yılında Fransız donanmasına ait Cle-menceau” ve 2015 yılında “Kuito” isimli radyoaktif madde içeren gemilerin halkın ve doğa savunucularının  tepkilerine rağmen Aliağa’ya getirilerek söküm işleminin yapıldığını hatırlatan Ersoy, yine  2013’te “Kuito” adlı gemiye dönük yapılan bir incelemede ise ciddi ve tehlikeli oranda radyoaktif madde içerdiğine dönük kuvvetli şüpheye yer verildiğini ancak  2015’te Aliağa’da sökümü yapılan “Kuito” isimli geminin asbest oranı ve nükleer madde miktarının kamuoyu ile paylaşılmadığını söyledi. Ersoy, “Nükleer ve asbestli madde içeren gemilerin sökümü derhal durdurulsun!” ifadelerini kullandı.

‘HALKIN SAĞLIĞI GÖZ GÖRE GÖRE RİSKE ATILIYOR’

Son olarak “Önümüzdeki haziran ayında 2017’de faaliyet dışı bırakılan Fransız donanmasına ait ‘Nae San Paulo’ isimli geminin sökümüne ilişkin ihaleyi Sök Denizcilik şirketi almıştır. Bu gemi Soğuk Savaş döneminde aktif olarak kullanılan ve asbest ve nükleer serpinti konusunda ölçümlerinin yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir. Gemide kanserojen bir mineral olan 600 ton asbest bulunduğu konusunda haberlerin basına yansımıştır. Bu bilgilerin doğruluğu durumunda o bölgede yaşayan halkın sağlığı göz göre göre tehlikeye atılmaktadır” diyen Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Ersoy, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1 - Aliağa’ya haziran ayından gelecek “Nae San Paulo” isimli geminin asbest oranı ve nükleer serpinti ölçüleri yapılmış mıdır?

2 - “Nae San Paulo” isimli geminin nükleer serpinti ve asbest oranı ölçümleri yapıldıysa ölçümlerin sonuçları nedir?

3 - “Nae San Paulo” isimli geminin söküm işleminin Hindistan tarafından reddedilmesinin nedenlerine ilişkin Bakanlığınız araştırma yapmış mıdır?

4 - Gemi söküm işleminin doğada ve insan sağlığında yarattığı tahribata ilişkin Bakanlığınız çalışma yapmakta mıdır?

5 - 2006 yılında Aliağa’da söküm işlemi yapılan Fransız donanmasına ait “Cle-menceau” isimli geminin nükleer serpinti ve asbest oranlarına ilişkin ölçümler yapılmış mıdır? Yapıldıysa ölçümlerin sonuçları nelerdir

6 - 2015 yılında Aliağa’da söküm işlemi yapılan “Kuito” isimli geminin nükleer serpinti ve asbest oranlarına ilişkin ölçümler yapılmış mıdır? Yapıldıysa ölçümlerin sonuçları nelerdir?