İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri: Sokaklarda, meydanlarda metal işçilerinin yanında olacağız!

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri: Sokaklarda, meydanlarda metal işçilerinin yanında olacağız!

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın grev kararı almasının ardından basın açıklaması yaptı. Kadıköy’deki basın açıklamasında “Bizler, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçilerin aldığı grev kararını yürekten destekliyor ve bütün işçileri, emeğiyle geçinen herkesi metal işçilerinin grevine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

İleri Haber

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, metal patronlarının dayatma ve tehditlerine karşı grev kararı almıştı.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri grev kararının ardından metal işçilerine destek çağrısı yaparak, Kadıköy’de basın açıklaması düzenledi.

“Düşük ücret politikalarına, grev yasaklarına karşı fabrika önlerinde, sokaklarda, meydanlarda metal işçilerinin yanında olacağız” denilen basın açıklamasından satır başlıkları şu şekilde:

“Patronların yayınlarına veya şirketlerinin raporlarına baktığınızda büyümeden, yeni yatırımlardan ve ihracat rekorlarından bahsettiklerini göreceksiniz. Siyasi iktidarın çevresine kümelenmiş ailelerin hayatlarındaki zenginlik, şatafat ve gereksiz harcamalar zaten her gün karşımıza çıkıyor. Kamu ihalelerini alan şirketlerin yandaş vakıflara yaptıkları bağışlar arttıkça artıyor. Bu zenginleşme, şatafat ve israf, madalyonun sadece bir yüzü.

‘MADALYONUN DİĞER YÜZÜNDE İŞÇİLER VE YOKSULLAR VAR’

Madalyonun diğer yüzünde biz varız; işçiler, yoksullar, emeğiyle geçinenler… Faturalarımız her ay yükseliyor, ekmeğimiz her gün küçülüyor. Temel ihtiyaçlarımıza her gün zam geliyor. Sabahın köründe yollara düşüyoruz. Fabrikalarda, işyerlerinde saatlerce çalışıyoruz. Kötü koşullarda iş cinayetleriyle burun buruna çalışıyoruz. Tatil nedir, izin nedir bilmeden, emeklilik hayali kuramadan çalışıyoruz. Kamu çalışanlarına üç kuruş, asgari ücretliye beş kuruş zammı dayatıyorlar. Hakkını arayanı işten atıyorlar, sendika faaliyetlerini engelliyorlar, bizi işsizlikle tehdit ediyorlar.

‘PATRONLAR YİNE DAYATMA VE TEHDİTLERLE GELDİLER’

İşte bu cenderenin içinde metal işçileri metal patronlarıyla toplu sözleşme masasına oturdu. Patronlar yine dayatma ve tehditlerle geldiler. Gerçek olmayan enflasyon rakamlarını öne sürdüler. İşçilerden yine fedakârlık istediler. İnsanca yaşamaya yetecek maaş isteyen işçilerle adeta kurban pazarlığı yapmak istediler. Grev yasaklarına, keyfi uygulamalara ve Anayasa ihlallerine güvendiler.

‘GREVE ÇIKMAK İŞÇİLERİN EN TEMEL HAKKIDIR’

Metal işçileri yoksullaşmayı durdurmak istiyor, sefalet ücretlerine ve kölelik koşullarına karşı çıkıyorlar. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler patronların büyün dayatmalarına karşı, grev iradesini ortaya koydu. Greve çıkmak, üretimden gelen gücünü kullanmak işçilerin en temel hakkı ve en güçlü savunma aracıdır. % Şubat’ta başlayacak, 41 fabrikada 11 bin işçiyi kapsayacak bu grev, 130 bin metal işçisini ve ardından bir çığ gibi bütün sanayi işçilerini, işçi sınıfının bütününü etkileyecektir.

‘FABRİKADA GREV, SOKOKTA DAYANIŞMA KAZANACAK’

Bizler, İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri çatısı altında toplanan sendikalar, meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler, dernekler, örgütler olarak Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçilerin aldığı grev kararını yürekten destekliyor ve bütün işçileri, emeğiyle geçinen herkesi metal işçilerinin grevine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Düşük ücret politikalarına, grev yasaklarına, karşı fabrika önlerinde, sokaklarda ve meydanlarda metal işçilerinin yanında olacağız.

Fabrikada grev, sokakta dayanışma kazanacak.”