İstanbul Ansiklopedisi arşivi dijital ortama açılıyor

İstanbul Ansiklopedisi arşivi dijital ortama açılıyor

Reşad Ekrem Koçu’nun 'İstanbul Ansiklopedisi' erişime açılacak. Proje, 3 yıl sürecek.

Reşad Ekrem Koçu’nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi dijital ortama aktarılıyor. SALT ve Kadir Has Üniversitesi Koçu’nun, ansiklopedisinin basılı 11 cildi ve yayımlanmamış ciltlerinin içerik çalışmalarına dair belgelerini erişime açacak.

3 YIL SÜRECEK

Kadir Has Üniversitesi’nin bu yıl, yaklaşık 20 bin ögelik bir belge grubu hâlinde devraldığı İstanbul Ansiklopedisi Arşivi, Koçu’nun tasarı aşamasında kalmış gelecek ciltler için derleyip kurguladığı, yer yer kaleme aldığı kapsamlı malzemeyle şahsi kütüphanesinden 1460 yayını içeriyor. SALT’ın geliştirilmesini üstlendiği ortak proje, İstanbul Ansiklopedisi’ni çevrimiçi erişime sunarken söz konusu arşivi gün yüzüne çıkararak çeşitli araştırma disiplinlerinin perspektifinden değerlendirilmeyi hak eden bir veri birikimini incelemeye açmaya hazırlanıyor.

Üç yıla yayılacak projeyle tarihçi ve romancı Koçu’nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi arşivinin kataloglanmasında, makine zekâsından yararlanılacak ve içerikler arasında bağlantılar kurarak yeni araştırma konularının önünü açacak bir çevrimiçi yazılımın sunumuyla tamamlanacak. 

DAHA FAZLA