İSŞP: Fabrikalar riskli alan kapsamına alınsın, tüm işçiler öncelikli olarak aşılansın

İSŞP: Fabrikalar riskli alan kapsamına alınsın, tüm işçiler öncelikli olarak aşılansın

İşçilerin, salgının en başından beri sermayenin çıkarları için canı ve sağlığı hiçe sayılarak çalıştırıldığı ifade edilen açıklamada, buna rağmen yine işçilerin birkaç grup dışında öncelikli olarak aşı sıralamasında yer almadığı belirtildi.

İleri Haber

İSŞP tarafından yapılan açıklamada, aşılamaya ilişkin “Fabrikalar ve işyerleri riskli alanlar kapsamına alınmalı; işçi ve emekçiler işkolu ayırt edilmeksizin öncelikli olarak aşılanmalı” denildi.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP); yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılamasıyla ilgili taleplerini paylaştı. İşçilerin, salgının en başından beri sermayenin çıkarları için canı ve sağlığı hiçe sayılarak çalıştırıldığı ifade edilen açıklamada, buna rağmen yine işçilerin birkaç grup dışında öncelikli olarak aşı sıralamasında yer almadığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

Oysa çok iyi biliyoruz ki, salgının en fazla ve en hızlı yayıldığı yerler fabrikalar ve işyerleridir.

İşçi ve emekçiler pandemi boyunca en basit mesafe kurallarının bile hiçe sayıldığı servislerle, toplu taşıma araçlarıyla işe gitmek zorunda bırakıldı. Emeğin başkenti olarak nitelenen İstanbul da toplu taşıma araçlarını kullanan 5 bin İETT emekçisi şoförün bini virüse yakalandı. Aynı zamanda fabrikada, işyerinde aynı ortamda saatler boyu yüzlerce kişiyle yan yana çalışan emekçiler, salgından en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2020 yılında en az 741 işçi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Covid-19 nedenli ölümler iş cinayetlerini yüzde 30 artırdı.

‘HÜKÜMET AŞILAMADA DA ŞEFFAF DAVRANMIYOR’

Aşı konusunda son dönemde basına yansıyan bazı gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz. Parası olanların ve iktidara yakın çevrelerin istedikleri anda güvendikleri aşıya ulaşmaları kamuoyuna yansıyan haberler arasında. İnsanlığı tehdit eden pandemi sürecinde kayırmacılığın iddiası bile kabul edilemez. Hükümet tıpkı veri paylaşımında olduğu gibi aşılanma sürecinde de açık ve şeffaf davranmıyor. Bu tür yanlışlardan bir an önce dönülmeli ve temel olarak halk sağlığını korumak öncelikli görev olmalıdır.

AŞILAMADA 5 TALEP

İSŞP aşılama süreci ile ilgili taleplerini şöyle sıraladı:

- Fabrikalar ve işyerleri riskli alanlar kapsamına alınmalı; işçi ve emekçiler işkolu ayırt edilmeksizin öncelikli olarak aşılanmalı.

- Güvenilirliği bağımsız bilim kurumlarınca onaylanmış olan tüm aşılar herkese yetecek miktarda temin edilmeli ve ücretsiz, yaygın bir şekilde hızla uygulanmalıdır.

- Aşılar tüm insanlığın ortak malı olarak kabul edilmeli ve aşıların ilaç tekelleri için zenginleşme aracına dönüşmesi engellenerek patent uygulaması kaldırılmalıdır.

- Aşılar dahil olmak üzere hiçbir sağlık hakkı ticari bir araca dönüştürülmemeli; tüm sağlık hizmetleri parasız, nitelikli ve kolay ulaşılabilir olmalıdır.

- Aşılama süreci açık ve şeffaf olarak sürdürülmeli; tüm bilgiler kamuoyuna duyurulmalıdır. Sağlık emek-meslek örgütleri ve sendikaları aşılama sürecine dahil edilmelidir.