İşsiz sayısı 142 ülkenin nüfusunu geçti

İşsiz sayısı 142 ülkenin nüfusunu geçti

Sayıları 7 milyona dayanan işsizler dünyadaki 142 ülkenin nüfusunu geçerek, dünyanın en kalabalık 103’üncü ülkesinin nüfusuna ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2019 itibarıyla resmi işsiz sayısının 4 milyon 668 bine çıktığını açıkladı. İş bulma umudunu yitirdiği için ya da başka nedenlerle iş aramayan, buna karşılık çalışmaya hazır halde bekleyen 2 milyon 311 bin işsiz de eklendiğinde Türkiye'deki işsizler ordusu 6 milyon 979 bine ulaşıyor.

Türkiye'deki işsiz sayısı, dünyada 7 milyonun altında nüfusa sahip tam 142 ülkeyi sollayarak dünyadaki en kalabalık 103'üncü ülke oldu. Paraguay'ı bir alt basamağa düşüren işsizler ordusunun geride bıraktığı ülkeler arasında Norveç, İzlanda, Lübnan, Finlandiya, Kırgızistan, Türkmenistan, Singapur ve Kuveyt bulunuyor.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, TÜİK'in yaptığı çalışma, 4.6 milyon resmi işsizin dışında en az bu sayının yarısı kadar da resmi tanımın dışında bırakılan işsiz olduğunu ortaya koydu. TÜİK'e göre iş aramayıp çalışmaya hazır halde bekleyenlerin sayısı tam 2 milyon 311 bine ulaştı. TÜİK, işsizlik tanımı gereği, iş aramadıkları için bu kişileri “işsiz” olarak görmüyor. Dolayısıyla resmi işsiz sayısına eklemiyor. Oysa bu kişiler iş aramadıklarını belirttikleri halde çalışmaya hazır olduklarını bildirmiş durumda.