İşsiz kaldılar, maaşları verilmedi: Kriz gerekçesiyle hakları gasp edilen işçiler direnişe geçti

İşsiz kaldılar, maaşları verilmedi: Kriz gerekçesiyle hakları gasp edilen işçiler direnişe geçti

Ekonomik krizin faturası emekçilere kesilmeye devam ediyor. Kriz gerekçesiyle fabrikaları kapandıktan sonra maaşları ve haklarını alamayan yaklaşık 100 işçi direnişe başladı.

Fotoğraf: Orhan Erkılıç (VOA)

Gaziantep’te, kapanan çikolata fabrikası işçileri maaşlarını ve haklarını alamadıkları için direnişe başladı.

VOA Türkçe’nin haberine göre, Gaziantep Başpınar 3’üncü Organize Bölgesi’nde bulunan 24 yıllık çikolata fabrikası ekonomik kriz nedeniyle iş durdurma kararı aldı. Daha önce 250 işçi ile çalışan fabrika son 1 yıl içinde işçi sayısını 100’e düşürdü. 2019 yılında ise işçilerine maaş ödemeyen patornlar, 2 hafta önce de üretimi durdurma kararı alıca yaklaşık 100 personel işsiz kaldı.

Fabrika çalışanları 3 aydır maaş alamamanın yanı sıra bir de işsiz kalınca çalıştıkları fabrikanın önünde direniş kararı aldı. Haklarını alıncaya kadar grev kararlarından vazgeçmeyeceklerini belirten fabrika işçileri, yerde serdikleri halı parçaları üzerinde nasıl geçineceklerini ve yeniden nasıl bir iş bulacaklarını düşündüklerini anlattı.

‘KİMSEDEN SADAKA İSTEMİYORUZ’

Fabrika işçilerinden İsmail Akdoğan, yaklaşık 19 yıldır aynı fabrikada çalıştığını belirterek, “Son bir yıldır ekonomik kriz ya da yanlış yatırımlardan dolayı mı tam olarak bilmiyoruz ama maaşlarımız gecikmeye başladı. Son 1 aydır da fabrikada makinalar durdu, yıllık izni olanlar izne gönderildi, olmayanlar ise ücretsiz izne gönderildi. Mağdur ve perişan olduk, çünkü şu anda hiç birimiz çalışmıyoruz ve bazılarımızın evine götürecek cebinde 3 kuruş parası bile yok. Patronlarla görüştük, bir iki hafta içinde Ocak ayı maaşımızı ödeyebileceklerini, tazminatlarımızı ise Mayıs ayında ancak ödemeye başlayacaklarını söylediler. Biz her şeyden önce bu fabrikanın çalışmasından yanayız. Bölgede en çok üretim yapan bir firmaydı burası, işimiz gayet iyiydi ama son bir yılda böyle kötü oldu. Antep gibi sanayisi güçlü olan bir yerde böyle bir işsizliğin olması bizi şaşırtıyor. Biz işçiler olarak burada kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olan ne ise, hukuk ne diyorsa onu istiyoruz’’ dedi.

‘ÇOCUĞUM EVDE SÜTSÜZ MAMASIZ KALIYOR’

Fabrikanın 10 yıllık çalışan işçilerinden olan Eyüp Çil ise, mağdur olduklarını belirterek “Zaten benim aldığım 2 bin TL’lik bir asgari ücret, o zaten zar zor yetiyor bana, bu şekilde 2 aydır maaş alamayınca da benim çocuğum evde sütsüz ve mamasız kalıyor. Ev kirasını ödeyemiyorum, bu defa karşı tarafa mağdur oluyorum. Ben de bütün bu sebeplerden ötürü buraya hakkımı aramaya geldim’’ ifadelerini kullandı.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ’

6 yıldır çikolata fabrikasında çalıştığını belirten işçilerden Şaziye Türk, “2 buçuk aydır maaşlarımızı alamıyoruz, bu yüzden de arkadaşlarımızla birlikte eylem yapmaya karar verdik. Fabrika yöneticileri bize tazminat yok, toplu çıkış verdik dediler. Her imkanımızı bağladılar. Şu anda başka bir yerde işe girme imkanımız da yok. 2 tane çocuğum evde, ev kirası, elektrik su ve ısınma parası diğer masraflar, bunları nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünüyorum. Hakkımızı alana kadar buradaki grevimiz devam edecek’’ şeklinde konuştu.