İsrailli yetkiliden 'Fahrizade suikasti' açıklaması

İsrailli yetkiliden 'Fahrizade suikasti' açıklaması

The New York Times'a konuşan bir İsrailli üst düzey yetkili, "İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli" dedi.

Geçen cuma 'İran'ın nükleer programının babası' olarak nitelendirilen Muhsin Fahrizade'ye yapılan suikastin ardından Amerika'da yayın yapan The New York Times'a (NYT) konuşan İsrailli bir yetkili, "İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli" dedi.

İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı Muhsin Fahrizade'nin suikastle öldürülmesinin ardından, İran istihbaratı suikastten İsrail'i sorumlu tutarken, The New York Times'a konuşan İsrailli bir yetkiliden açıklama geldi.

NYT'ye konuşan İsrailli yetkili, "İsrail ihtiyaç olduğu üzere İran'ın nükleer programına karşı harekete geçmeye devam edecek" diyerek "İran'ın baş nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli" ifadelerini kullandı.

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ OPERASYON'

Eski bir CİA yetkilisi olan Bruce Riedel, NYT'ye verdiği demeçte, Fahrizade'ye yapılan suikasti 'eşi benzeri görülmemiş bir operasyon' olarak nitelendirerek "İranlıların etkin şekilde mücadele edebildiğine dair bir işaret yok" dedi.

Riedel, 'İsrail istihbarat servislerinin kaynaklarının büyük bölümünü İran araştırmalarına aktarıldığını, operasyonun başarısının gerisinde bunun yattığını' söyledi.

Riedel, İsrail'in kendi nüfusu içinde Farsça konuşan vatandaşlarını etkin bir şekilde kullanarak İran içinde haber alma ağı kurduğunu ve İran'ın komşusu Azerbaycan'da operasyon üsleri kurduğuna dikkat çekti.

NETANYAHU'DAN BİDEN'A NET MESAJ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya her konuda destek veren ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimini kaybettiği ve Trump'ın çekildiği 'İran'la nükleer anlaşmaya' geri dönmeyi vaat eden Joe Biden'ın Beyaz Saray'a yerleşmesinin beklendiği dönemde İranlı nükleer bilimciye yapılan suikast, Netanyahu'nun Biden'a mesajı olarak yorumlandı.

Eski ABD istihbarat yetkilisi ve BM silah denetçisi Scott Ritter ise suikastı, Göreve gelmesine daha 52 gün varken Biden'a İsrail'den hediye: İran'la savaş" olarak değerlendirdi.