İsrail yönetimi casus yazılım konusunda harekete geçti

İsrail yönetimi casus yazılım konusunda harekete geçti

Gazeteciler, muhalifler ve siyasetçilerin, cep telefonlarına yüklenen Pegasus adlı casus yazılım hakkında İsrail hükümetinin harekete geçtiği bildirildi. Casus yazılımla takip edilenler arasında Türkiye’den isimlerin de bulunduğu bilinirken, yazılımı üreten şirket NSO “kendilerine organize bir kötülük yapıldığı” iddiasında.

İsrailli şirket NSO’nun geliştirdiği Pegasus adlı yazılımla dünya genelinde on binlerce kişinin cep telefonlarının takip edildiği iddiası sonrasında İsrail hükümetinin harekete geçtiği bildirildi. DW’nin süreci yakından takip eden iki kaynağa dayandırdığı haberine göre iddiaları araştırmak üzere bir birim kuruldu. Başbakan Naftali Bennett'e bağlı olan Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından koordine edileceği bildirilen birimde farklı bakanlıklarda görev yapan isimlerin, Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yöneticilerin, gizli servis yetkilileri ve diplomatların yer alacağı belirtildi. Bennett ve Savunma Bakanlığı’ndan yetkililer bu hafta başında, konuyla ilgili incelemelerin başlatılacağını duyurmuştu. 

Öte yandan, yazılımın ihracatına bir kısıtlama getirilmesi beklenmiyor. 

Uluslararası Af Örgütü ve 15'ten fazla basın kuruluşunun yaptığı araştırma, casus yazılımın, aralarında Azerbaycan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere birçok hükümet tarafından kullanılmış olabileceğini ortaya koymuştu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ait bir telefon ile kimi İngiliz parlamenterlerin de yazılımla takip edildiği iddia ediliyor.

İngiliz basını, İngiltere’deki isimlere, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Reşit El Maktum’un kullandığı yazılım üzerinden ulaşılmış olabileceğini yazdı. El Maktum'un İngiltere’ye kaçan kızı Prenses Latife ‘bin de takipteki telefon sahiplerinden biri olduğu düşünülüyor.

NSO adlı şirket, Pegasus'un gizli servis ve polise "terörle mücadele kapsamında" satıldığını açıklamıştı. Şirketin üst düzey bir yetkilisi "kötü niyetli ve iftiracı" bir kampanyanın kurbanı olduklarını öne sürdü.

The Guardian'da yayımlana bir haberde İstanbul'da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı davasına bakan Türk savcının telefonunun da Suudiler tarafından izlendiği yazılmıştı. Suç örgütü lideri Sedat Peker de hükümete yakın olduğunu söylediği Ekba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ekşioğlu hakkında “İsraillilerden 3 milyon dolara aldığın sosyal platformların çözümlemelerini yapan cihazı, Türk devletine 50 milyon dolara nasıl sattığın da ortaya çıkacak” ifadelerini kullanmıştı.