İsrail, Ebru Özkan'ı Brunson pazarlığı nedeniyle bırakmış

İsrail, Ebru Özkan'ı Brunson pazarlığı nedeniyle bırakmış

İsrail ve ABD basını, Ebru Özkan’ın Türkiye’de tutuklu papaz Brunson’ın bırakılması pazarlığı kapsamında bırakıldığını yazdı. İsrail de doğruladı.

İleri Haber

İsrail’de yayım yapan Haaretz gazetesi, İsrail'in Ebru Özkan'ı, Türkiye'de tutuklu Pastör Brunson için Ankara ile Washington arasında yapılan pazarlıklar sonucunda serbest bıraktığını yazdı.

Gazetenin, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Donald Trump'ın 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Netenyahu’yu 14 Temmuz'da telefonla arayarak Özkan'ın serbest bırakılmasını istediğini, Tel Aviv'in de bu isteği ertesi gün gerçekleştirdiği belirtildi.

WASHİNGTON POST DA YAZDI, İSRAİL DOĞRULADI

Aynı bilgiyi ABD’de yayım yapan Washington Post gazetesi de yazdı.

İsrail haberi doğrularken, talebin Erdoğan ile Trump arasında ABD'li rahip Brunson'un bırakılması anlaşması çerçevesinde olduğu belirtildi.

Gazeteye göre Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 11 Temmuz'daki NATO zirvesinde yaptığı görüşmede ABD'li din adamı Andrew Brunson'un serbest bırakılması karşılığında bir anlaşma yaptığı için İsrail'den bunu talep etti.

[ih2]

Sputnik’in aktardığı bilgiye göre 27 yaşındaki Ebru Özkan Kudüs'e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran'da Türkiye'ye dönmek için geldiği Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda “terör örgütleri (Hamas) ile birlikte komplo kurmak” ve “devlet güvenliğine tehlike arz etmek” suçlamalarıyla gözaltına almış, 15 Temmuz'da ise Özkan'ı Türkiye'ye sınır dışı etmişti. Özkan'ın avukatı suçlamaları reddetmişti.