Isparta'yı günlerce elektriksiz bırakan şirket, faaliyet raporlarını EPDK’ye sunmadı

Isparta'yı günlerce elektriksiz bırakan şirket, faaliyet raporlarını EPDK’ye sunmadı

Günlerce elektriksiz kalan ve karanlıkta bırakılan Isparta’daki sorumlu dağıtım şirketi, faaliyet raporlarını EPDK’ye sunmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Isparta’daki kesinti skandalının göz göre göre geldiğine ilişkin yeni bir tespitte bulundu. CHP’li Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda, Isparta’da elektrik dağıtımından sorumlu Akdeniz EDAŞ’ın denetim raporuyla ilgili önemli bir ayrıntıya dikkati çekti.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Akın, faaliyet raporunda, “Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Denetlenmesi Faaliyeti Kapsamında Yürütülen Çalışmalar” başlığı altında dağıtım şirketlerine yönelik 2021 yılında gerçekleştirilen ve raporu gönderilen periyodik denetimlere ilişkin bilgilere yer verildiğini söyledi. Rapora göre günlerce kesinti skandalının yaşandığı Isparta’da Cengiz ve Kolin’in işlettiği sorumlu şirket Akdeniz EDAŞ’ın 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin denetim yapılmasına karşın denetim raporunun EPDK’ye iletilmediği tespit edildi.

"ISPARTA'NIN ALTYAPISININ ÇÖKTÜĞÜ BİLİNİYOR MUYDU?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgiler hakkında şunları dile getirdi:

“Protokol gereği özel dağıtım şirketlerinin denetimleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapıyor. İki kurum arasındaki protokol gereği TEDAŞ dağıtım şirketlerinin denetimlerini gerçekleştirerek rapor haline getiriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da gereğinin yapılması talebiyle bu raporları EPDK’ya iletiliyor. Bakanlığın 2021 Faaliyet Raporu’na göre Cengiz ve Kolin’in işlettiği Akdeniz EDAŞ’ın denetimleri 28 Kasım 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ancak periyodik denetim raporlarının EPDK’ya gönderilmesine ilişkin bilgi ise boş bırakıldı. Benzer şekilde Dicle EDAŞ, Çoruh EDAŞ, Toroslar EDAŞ’a ait denetim raporları da EPDK’ya iletilmemiş durumda. Bu denetim raporları gereği yapılmak üzere ya EPDK’ya iletilmedi ya da iletildiyse bile gereği yapılmadığı için bu bilgi gizleniyor. Başka bir deyişle Isparta’da dağıtım sistemi ve altyapısının çöktüğü biliniyor muydu? Bilindiği için mi bu denetim raporları EPDK’ya iletilmedi?”

"ÇOK DAHA BÜYÜK KESİNTİLER YAŞANABİLİR"

CHP’li Akın, özel dağıtım şirketlerinin kamu tarafından daha sıkı ve etkin bir şekilde denetlenmesi gerekirken iktidarın geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir yönetmelik değişikliği ile kamunun denetim rolünü zayıflattığına da işaret etti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Geçen yıl 200 binin üzerinde abone uzun süreli elektrik kesintisi yaşadı. Bu yıl Isparta’da bir arayla günlerce süren elektrik kesintisi 500 bin nüfuslu kentin tamamını etkiledi. Bunların nedeni yeterli denetim ve buna bağlı olarak yaptırımın yapılmaması. Yani özel dağıtım şirketlerinin kamu tarafından çok daha sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekirken iktidar, özel şirketlerin dağıtım şirketlerini denetlemelerinin önünü açtı. Halihazırda denetim yapılmadığı için bir kent karanlıkta kalırken önümüzdeki dönemde maalesef çok daha büyük kesintiler yaşanabilir.”