İspanya'nın tutukladığı Katalan liderler açlık grevine başladı

İspanya'nın tutukladığı Katalan liderler açlık grevine başladı

İspanya'nın haklarında 25 yıla kadar hapis istediği Katalan Özerk Bölgesel Yönetimi'nin liderlerinden dördü açlık grevine başladı.

İspanya'da geçen yıl referandum düzenleyip bağımsızlık ilan eden Katalan Özerk Bölgesi hükümetinin yetkilileri için 25 yıl hapis istenmesi ve yurtdışına kaçmayanların tutuklanıp hapse atılması, yeni gelişmeler yarattı.

İspanya Anayasa Mahkemesi'nin kararı uyarınca bir yıldır yargılanmaksızın hapiste tutulan Katalan liderlerden 4'ü, açlık grevine girdiklerini duyurdu. Liderler, yaptıkları açıklamada İspanyol yargı sisteminin Katalan siyasilere karşı uyguladığı adaletsizlik gerekçesiyle açlık grevine başladıklarını belirtti.

'AİHM'E GİTMEMİZ ENGELLENİYOR'

İspanya Anayasa Mahkemesi'ne pek çok başvuru yaptıklarını ama incelenmeksizin geri çevrildiklerini belirten Katalan liderler, böylece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmalarının engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti. Zira AİHM'ye başvurabilmek için tüm iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekiyor.

'AYRIMCILIĞI GÖRÜN'

Barselona'daki Lledoners Cezaevi'nde açlık grevine giren ilk ikili olan Ulusal Katalan Birliği (ANC) lideri Jordi Sanchez ile bağımsızlık ilan eden Katalan hükümetinin sözcüsü Jordi Turull, ortak açıklama yayımladı. Açıklamada şöyle denildi:

"Bizim haklarımızı kullanmamızı engellemek yerine tarafsız ve görevlerini yerine getiren bir Anayasa Mahkemesi talep ediyoruz. Biz Anayasa Mahkemesi'nden herhangi bir özel muamele istemiyoruz. Ama herhangi bir ayrımcılığı ya da yasal dayanağı olmayan, oyalama amaçlı geciktirmeleri kollarımızı kavuşturup kabul edecek değiliz. Bize hapiste kalan tek seçenek, uğradığımız ayrımcılık ve temel hak ihlallerini görünür hale getirmek."

Ardından yine Lledoners Cezaevi'nde tutulan bağımsızlık ilan etmiş Katalan hükümetinin Altyapı Bakanı Josep Rull ile İçişleri Bakanı Joaquim Forn, açlık grevine katıldıklarını, yemek yemeyi reddettiklerini duyurdu.

İSPANYA BAŞBAKANI: HUKUK DEVLETİYİZ

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, açlık grevinin iyi haber olmadığı ama hapisteki Katalan liderlere yasalara uygun davranıldığı iddiasında bulundu. Sosyal Demokrat lider "Adil şekilde yargılanacaklar, çünkü biz hukukun üstünlüğüne dayanan ve yargının bağımsız olduğu bir toplumuz" dedi.

KATALONYA BAŞKANI: YURTTAŞLIK HAKLARI TÜMÜYLE AYAKLAR ALTINA ALINDI

Katalan Özerk Bölgesel Yönetimi'nin halihazırdaki Başkanı Quim Torra ise İspanyol yargı sisteminin muamelesinin Avrupa'da son yıllarda görülen en büyük rezalet olduğunu söyledi.

Yurttaşlık haklarının, sivil ve siyasal hakların tümüyle çiğnenmesinden ötürü arkadaşlarının açlık grevine gitmek zorunda kaldığını vurgulayan Torra, "Ceza yasası intikam almak için araç olarak kullanılıyor, siyasi muhalefete saldırmak için göstermelik bir yasallık oluşturmak için kullanılıyor" dedi.

9 KATALAN LİDER 8-13 AYDIR HAPİSTE

Katalan liderlerin davasının 2019 başında başlaması ve İspanya Anayasa Mahkemesi'nin 'devlete isyan' diye nitelediği bağımsızlık girişimine odaklanması bekleniyor.

9'u tutuklu durumdaki Katalan liderlerin 7'si Lledoners Cezaevi'nde tutuluyor ve 8-13 aydır yargılanmayı bekliyor.