İspanya'dan ithal edilen yaklaşık 3 bin hayvanın sertifikaları sahte çıktı!

İspanya'dan ithal edilen yaklaşık 3 bin hayvanın sertifikaları sahte çıktı!

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İspanya'dan ithal edilen 3 bin hayvanın sertifikalarının sahte olduğunu açıkladı. CHP'li vekil Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu'nun gündeme getirdiği konuyla ilgili Bakanlığını savunan Pakdemirli "Siyasete alet edilemeyecek bir konudur" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İspanya'dan ithal edilen 3 bin hayvanın sertifikalarının sahte olduğunu ve söz konusu hayvanların karantinaya alındığını açıkladı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu'nun Meclis gündemine taşıdığı ithal hayvan ihracatı konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Pakdemirli, Bakanlığın şüphe ve tespitleri üzerine hayvanların kontrol belgelerinde sahtekarlık yapıldığının anlaşıldığını söyledi.

Söz konusu hayvanların İspanya'dan yola çıkıp, Lübnan'a gitmesinin planlandığı ancak Türkiye'ye getirildiğinin tespit edildiğini söyleyen Bakan, "Hayvanlara el koyduk, her türlü kan alındı, 21 günlük karantina süresi devam ediyor. Sağlıklıysa hayvanları Türkiye'ye ithal edip millileştiriyorsunuz, sağlıklı değilse de itlaf ediyorsunuz" açıklamasında bulundu.

‘YASAK BÖLGELERDEN İTHAL EDİLDİ’

Bakırlıoğlu, Kurban Bayramı öncesi İspanya'nın yasaklı bölgesinden getirilen 2 bin 939 hayvanın ithalatında kullanılan veteriner sağlık sertifikalarının 'sahte' olduğunu duyurarak konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

Bakıroğlu, 5 Temmuz'da İskenderun Limanı'ndan Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağıtılan besilik hayvanların sayı ve akıbetleri hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

‘SİYASETE ALET EDİLMEYECEK BİR KONU’YMUŞ!

Bakan Pakdemirli, konuyla ilgili Bakanlığını koruma amacıyla, 'tarihte bir ilk niteliği taşıyacak' şekilde Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün şüphe üzerine gıda kontrol sertifikalarını doğrulama yoluna gittiğini söyledi. Sahte sertifika konusunun Cumhuriyet Savcıları'na intikal ettiğinin altını çizen Bakan Pakdemirli "Konu tamamen teknik, siyasete alet edilemeyecek bir konudur. Cumhuriyet savcılarına intikal etmiş bir konudur. Yani konu, hem teknik, bakanlığımızca değerlendirilecek, hem de suç tarafı olan, günlük siyasete mal edilmemesi gereken bir konudur." dedi.