İspanya’da anayasa tartışmaları

İspanya’da anayasa tartışmaları

İspanya’da Anayasa’nın ilan edilişinin 39. Yılı ve Katalan krizi dolayısıyla anayasa reformu tartışmaları başladı.

İleri-Dış Haberler

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasa reformunun kamuoyunda bir fikir birliği oluşması durumunda gerçekleşeceğini bildirdi. Ancak Rajoy, örneğin bağımsızlıkçılar gibi, herkesi de ikna etmek durumunda olmadıklarını söyledi.

İspanyol Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sánchez ise reform tartışmalarının açılmasının önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti. Sánchez,  bunun Popülist Parti ile sağın görüşlerinden ziyade daha yaygın bir şekilde tartışılması ve anayasada değişiklikler yapılması gerektiğine inandığını belirtti.

PODEMOS LİDERİ: BU KOŞULLARDA REFORM İMKANSIZ

Diğer yandan, Podemos lideri Pablo Iglesias, kendi grubu adına bu parlamento koşullarında reformun imkansız olduğunu belirtti ve bu yüzden Podemos’un Kongre’de daha fazla inisiyatif alması durumunda yakın gelecekte bir anayasal reforma yeşil ışık yakabileceklerini söyledi.

Bugünlerde çok tartışılan seçimlerin iptali ihtimali sorulan İspanya Başbakanı Rajoy  bunu kişisel olarak ne istediğini ne de bunun için bir çalışmaları olduğunu söyledi. Podemos lideri Pablo Iglesias, seçimlerin tekrar edilmesi gerektiğini ve seçimlerin gerçekleşmesinin korkulmaması gereken güçlü bir ihtimal olduğunu ancak ikna olmadıkları bir adaya oy vermeleri için kimsenin baskı yapamayacağını söyledi.

PSOE lideri Pedro Sánchez, Katalan Sosyalist Partisi’nin söylentilerin ötesinde Katalonya’da merkez sol parti ile bir seçim ittifakına girmelerinin yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Rajoy ise, partisi Partido Popular’ın Ciudadanos lideri Arrimadas’a şartlar olgunlaştığında ve cevapsız kalan şu soruya cevap verilmesi durumunda destek verebileceğinin sinyalini verdi: Katalan Sosyalist Partisi lideri Iceta’ya yardım edecek mi? 

‘PUİGDEMONT İSTEDİĞİNİ YAPABİLİR’

Başkan Rajoy, eski Katalonya Başkanı Puigdemont’un istediğini yapabileceğini çünkü onu önemsemediklerini belirtti. Ama Adalet Bakanı, geçtiğimiz Cuma Bakanlar Kurulu’nda Brüksel’deki Puigdemont için Avrupa Birliği’nin bir yaptırım uygulamaması gerekçesiyle, bir refleks geliştirebileceklerini belirtti.

Bunun yanında, eski Katalonya Başkanı Puigdemont Katalonya’nın bağımsızlığına izin verilmesinin garanti edilmesi ve 21 Aralık tarihinde Katalonya’da ve diğer özerk bölgelerde yapılacak seçimlerden sonra ülkesine geri döneceğini söyledi.