İspanya seçimleri üzerine 8 önemli nokta

İspanya seçimleri üzerine 8 önemli nokta

Dün İspanya'da gerçekleşen erken genel seçimler üzerine 8 önemli noktayı sizler için çevirdik...

Çeviri: Özgür Yılmaz

İspanya'da dün gerçekleşen erken genel seçimleri PSOE (İspanya Sosyalist İşçi Partisi) kazandı ancak Podemos'un desteği olmaksızın hükümet kurmak için gereken çoğunluğu sağlayamıyor.

Seçimleri anlamak için 8 önemli nokta şu şekilde:

1- İki partili dönem sona erdi. Artık 5 partili bir döneme geçti. İki büyük parti (PSOE ve PP) 2008'deki seçimlerde oyların yüzde 85'ini alırken, bu seçimlerde sadece yüzde 46'sını alabildi.

2- İki partili dönem sona erdi ancak sol ve sağ arasındaki oyların yakınlığı devam ediyor. Bölgeci ya da milliyetçi partileri hesaba katmadan üç sağ parti (PP, Ciudadanos ve Vox) ve iki sol parti (PSOE ve Podemos) oyları sayıldığı zaman sırasıyla yüzde 42.8 ve yüzde 42.99'luk oranlar ortaya çıkıyor. 

3- PSOE seçimlerden galip çıktı ve Avrupa'daki sosyal demokrat dalgayı hareketlendirdi. Milletvekili sayısı yüzde 6 oranında arttı. Böylece seçim dönemindeki potansiyelini ortaya koymuş oldu. 

4- Partido Popular (Halk Partisi); seçimlerde ağır bir darbe aldı. Sağdaki en büyük parti olarak hakimiyeti sarsıldı. Ciudadanos'tan yalnızca 200 bin oy fazla aldı, Bask bölgesinde hiçbir vekil çıkartamadı ve Katalunya'da yalnızca 1 vekil çıkarabildi. Böylece geleceğini tartışmalı hale getirdi. 2016 seçimlerine kıyasla yüzde 33, yani 3 milyon 600 bin seçmen kaybetti. 

5- Bu seçimlerdeki en önemli partilerden biri aşırı sağcı Vox oldu. Bu parti iki milyon oy ve yüzde 10 civarında bir oy aldı. Parlamentoda 24 sandalye kazandı. Böylece Frankoculuğun, İspanya'da kaybettiği efsanesi tarihe karışmış oldu. 

6- Ciudadanos bu seçimlerden kendi adına başarıyla çıkmış oldu. PP'nin hemen gerisinden yüzde 15.85 oy ile üçüncü parti olarak çıktı. Milliyetçi ve liberal bir sağ parti imajı çizdi. Bu büyüme ile sağdaki hegamonya mücadelesinde daha da öne çıktı. 

7- Podemos ise yerinde saydı. 320 bin civarında oy ve parlamentoda bir kaç sandalye kaybetti. Podemos için, seçmenin kestiği bir cezadan söz edilebilir. Ancak Podemos buna rağmen hükümetin kurulması noktasında kilit bir önem arz ediyor.

8- İspanya'nın çok ulusluluğu kendini yeniden hatırlattı. Bask ve Katalan milliyetçiler, seçimlerden daha da güçlenerek çıktı. Özerklik yanlısı bütün partilerin parlamentoda 48 sandalye kazandığı görülmekte. Böylece üç nokta öne çıkıyor:

-Katalunya Cumhuriyetçi Solu, Puigdemont'un sağcı partisine göre bağımsızlıkçı hatta hegamonyayı sağladı

-Paradoksal olarak Kongre'deki tarihi zaferine rağmen PSOE'nin hükümet kurma noktasında Katalan bağımsızlıkçılara ihtiyacı yok

-Önümüzdeki dönem PSOE'nin Podemos ile bir hükümet kurması, bunun da bağımsızlıkçı/özerklik yanlısı partiler tarafından desteklenmesi olası görünüyor. 

Kaynak: Russia Today