İspanya Başbakanı Sanchez: Aşı bulunmadıkça önümüzdeki aylarda salgının tekrar artacağına eminim

İspanya Başbakanı Sanchez: Aşı bulunmadıkça önümüzdeki aylarda salgının tekrar artacağına eminim

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında  14 Mart'tan beri uygulanan ve 9 Mayıs'ta süresi dolacak OHAL’in 23 Mayıs'a kadar uzatılacağını açıkladı. Sanchez konuşmasında ayrıca "Aşı bulunmadıkça, önümüzdeki aylarda salgının tekrar arttığına tanıklık edeceğimize eminim" ifadelerini kullandı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yeni tip koronnavirüs (Covid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'da, virüse karşı alınan tedbirler kapsamında 14 Mart'tan beri uygulanan ve 9 Mayıs'ta süresi dolacak olağanüstü halin (OHAL) 23 Mayıs'a kadar uzatılacağını açıkladı.

Başbakan Sanchez düzenlediği basın toplantısında ayrıca "Aşı bulunmadıkça, önümüzdeki aylarda salgının tekrar arttığına tanıklık edeceğimize eminim" dedi.

MECLİS'İN ONAYI İSTENECEK

"Olağanüstü halin iyi işlediğini ve buna ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. A planı olağanüstü hal ve bir B planı yok. Çünkü diğer Avrupa ülkelerinde de etkili olan ve toplu olarak korunmamızı sağlayan tek yol bu" diyen Sanchez, OHAL'in 2 hafta daha uzatılması talebiyle, gelecek çarşamba meclisin onayını isteyeceklerini söyledi.

'AŞI BULUNMADIKÇA SALGIN TEKRAR ARTACAK'

"Aşı bulunmadıkça, önümüzdeki aylarda salgının tekrar arttığına tanıklık edeceğimize eminim" diyen Sanchez, salgına karşı alınan bireysel korumaların aynı ciddiyetle devam etmesi gerektiğini ve ulusal sağlık sisteminin stres altına girmesini önlemek zorunda olduklarını vurguladı.

MASKE TAKMAK ZORUNLU OLACAK

Ülke genelinde 4 aşamalı olacak ve 4 Mayıs Pazartesi günü yürürlüğe girecek kademeli normale geçiş süreciyle ilgili de detaylar paylaşan Sanchez, "4 Mayıs'tan itibaren toplu ulaşım araçlarında maske takmak zorunlu olacak" dedi. 

Sanchez pazartesiden itibaren toplu ulaşım için 6 milyon, belediyelere 7 milyon ve sosyal kurumlara 1,5 milyondan fazla maske dağıtacaklarını duyurdu. Sanchez ayrıca, koronavirüsün ülke ekonomisinde yarattığı ciddi zararı hafifletmek için de önlemler aldıklarını kaydetti.

KADEMELİ NORMALLEŞME OLACAK

Kademeli normalleşme takviminde açıklanan "0 seviyesi" kapsamında 4 Mayıs Pazartesi günü ülkedeki restoran ve küçük işletmeler yarı randımanlı açılacak. Restoranlar sadece evlere servis yaparken, kafeteryaların teraslarının yüzde 30 kapasiteyle açılması ve küçük işletmelerin ön randevulu hizmet vermesi sağlanacak.

Covid-19 salgınının en az görüldüğü Balear ve Kanarya adalarındaki 4 adada ise doğrudan "1. seviyeye" geçilecek. Buralarda pazar yerleri, kafeteryaların terasları ve kütüphaneler açılarak, sınırlı sayı ile açık kültürel aktivitelere izin verilecek.