İsmail Kahraman'dan yeni anayasa tarifi: 'Dindar olmalı, değişmez maddeler konmamalı'

İsmail Kahraman'dan yeni anayasa tarifi: 'Dindar olmalı, değişmez maddeler konmamalı'

AKP'li İsmail Kahraman'dan yeni anayasaya ilişkin açıklamalarda bulunurken, "Dindar olmalı, değişmez maddeler konmamalı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanvekili ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AKP'nin de hazırlıklarını sürdürdüğü yeni anayasaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Hayalindeki yeni anayasayı tarif eden Kahraman, 'dindar ve değişmez maddeleri olmayan' vurgusunda bulundu.

"ÇOK MADDELİ OLMASI YANLIŞ"

"Milli, yerli ve her zaman değişmesi icap etmeyen, sık sık değişiyor çünkü anayasa, bir metin ortaya koyma çalışması var. Anayasa, kanunların bağlı olduğu, aykırı olmaması gereken bir metin. Bu metnin esasları teferruata girmeden, 'yumuşak anayasa' denilen tarzda bir anayasa çalışması olursa ve kabul edilirse memnun kalacağımı ifade etmek isterim" diyen Kahraman, anayasaların kısa ve öz olması gerektiğini, çok maddeli olmasının yanlış olduğunu, bunun kalıplaşmaya sebep olup, gelişmeyi önlediğini savundu.

Laikliğe ilişkin de açıklamalarda bulunan Kahraman, "Laiklik dünya anayasalarında 5 anayasada ilke olarak var. 195 ülkenin 5 tanesinde laiklik ilke olarak geçiyor. Yalnızca Fransa'da 'din yok' manasında kullanılıyor, diğerlerinde dine karşı oluş yok. Dinle barışık bir anayasa hepsinde var" dedi.

"DİNDAR BİR ANAYASA OLMALI"

Yeni anayasanın da 1924, 1961, 1982 gibi ''dindar bir anayasa'' olması gerektiğini söyleyen Kahraman, "Bütün bu anayasalarda din vardır, din dersleri vardır, Diyanet İşleri Başkanlığı vardır, din görevlileri maaşını devletten almaktadır. Dini bayramlar, resmi tatil günleridir. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üyelerinden birisidir. Hatta İSEDAK'ın başkanı Cumhurbaşkanımızdır. İçinde olduğumuz çevrenin dışındaymış gibi davranmak çok yanlıştır" diye konuştu.

"DEĞİŞMEZ MADDELER ANAYASAYA KONMAMALIDIR"

Anayasalarda değişmez hükümlerin olmaması gerektiğini de savunan Kahraman, şu ifadeleri kullandı:

'"Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir. Millet kendini idare etmek için bir araya geliyor da bir karar veriyorsa demokrasinin gereğini yerine getirmek lazımdır. Parlamenter sistem demokrasiyle bağdaşmaz. Çünkü demokrasilerde 3 temel kurum birbirinden ayrıdır. Yasama, yürütme, yargı birbirine bağlı değildir. Hepsi ayrı güçlerdir. Parlamenter sistemde yürütmeyle yasama bir, Meclis'in içinden bakanlar çıkıyor. Oysa şimdikinde Meclis dışındandır bakanlar. Meclis'in gücünün çok daha arttığını göreceğiz. Milletvekillerinin yetkisinin arttığını göreceğiz zaman içinde. Güzel bir sistem ve bu sistem devam etmelidir. Türkiye hakikaten hukuk devleti normlarına uygun, ufku açık, teferruata girmeyen, kısa, öz bir anayasa yapmalıdır. Ümit ederim ki bu gerçekleşir. Bu temenniyi bütün partiler seçimlerde ifade ediyor. İfade ettikleri bu temenninin yerine gelmesine de ellerinden gelen desteği vereceklerine inanıyorum."