İSKİ, İstanbul'daki ayaklı son 3 kuleden birini yıkıyor

İSKİ, İstanbul'daki ayaklı son 3 kuleden birini yıkıyor

İSKİ, günümüze kadar ayakta kalmış olan ve Şişli'de bulunan İstanbul'daki ayaklı son 3 kuleden birini yıkmaya hazırlanıyor. 

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ); günümüze kadar ayakta kalmış olan İstanbul'daki ayaklı son 3 kuleden birini yıkmaya hazırlanıyor. 

19. yüzyılının son çeyreğinde Terkos Su Şirketi’nin Terkos’ta yaptırdığı yapılarla bağlantılı olarak yapılan Feriköy pompa istasyonu yapılarının parçası olan ve Bomonti Oktay Cebeci Sokak üzerinde bulunan 27 metre yüksekliğindeki ayaklı su kulesinin yıkımı için çevredeki binalara bilgilendirme metni dağıtılıyor.

Çevre binalara dağıtılan metinde su kulesinin yıkılmasının sebebinin çevreye düşen küçük parçalar olduğu ifade edilirken, su kulesinin yıkımına ilişkin ihale ise 10 Ocak'ta tamamlanmıştı.

TESCİLİ YILLAR ÖNCE KALDIRILDI

İstanbul henüz bu kadar genişlememişken, Terkos'tan gelen su hatlarının depolanıp şehre tekrar basıldığı Feriköy pompa istasyonunun parçaları çevredeki konut bloklarının içinde kalmış durumda. Önünde şato denilen ve hala tescilli olan bir yapının bulunduğu su kulesinin tescili ise bilinmeyen bir sebeple 2011 senesinde kaldırıldı.

DİĞER KULELER DE YIKILACAK

İSKİ yetkililerinin söz konusu su kulesinin 1950'li yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini belirtmesine karşın, 1946 yılına ait hava fotoğrafında kulenin yer aldığı görülüyor. Yetkililer, yıkımı yapılacak olanın dışında Levent ve Şile Çavuş Mahallesi'nde birer su kulesinin daha bulunduğunu belirtirken, söz konusu depoların herhangi bir işlevi bulunmadığını ve diğer iki deponun da yıkılmasının planlandığını açıkladı.

DAHA FAZLA