İskenderun’da emekliler eylem yaptı: ‘Geçinemiyoruz, isyandayız’

İskenderun’da emekliler eylem yaptı: ‘Geçinemiyoruz, isyandayız’

Hatay’da bir araya gelen Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Temsilcileri “Geçinemiyoruz” diyerek eylem yaptı.

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) İskenderun Temsilciği Hatay’da bir araya gelerek “Geçinemiyoruz, isyandayız” diyerek eylem düzenledi. Ulucami Caddesi üzerindeki Güvercinli Park’ta düzenlenen eyleme KESK’e bağlı sendikalar, dernekler ve siyasi partiler destek verirken çok sayıda emekliler de eylemde yer aldı.  

Emeklilerin geçim sıkıntısı eylemin ana başlığı olurken, sendikanın İskenderun Temsilcisi Mustafa Çankaya’da, "Emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir aylık verilmesi zor değil, siyasi bir tercihtir. Siyasi iktidar tercihini emekçilerden, emeklilerden, yoksullardan yana değil sermayeden yana kullanmaktadır" ifadelerini kullandı.  Aynı zamanda emeklilerin açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildiğini vurgulayarak, insanca yaşam sağlayacak bir ücret verilmesini talep ettiklerini, ek zam ile Kurban ve Ramazan Bayramlarında 1 asgari ücret tutarında ikramiye istediklerini söyledi. 

Konuşmasında ekonomik krizin yanı sıra pandeminin yükünün de emekçilere yıkıldığını belirten Çankaya, açıklanan paketlerin emekli ve emekçiyi değil işvereni korumaya yönelik olduğunu söyledi. Emeklilerin yoksulluk sınırında yaşadığının altını çizerek "Son bir yıl içinde doğalgaz %32, elektrik %31, baklagiller %60, peynir %27, yumurta %80, ayçiçeği yağı %50 zamlanmış, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine %26 zam yapılmıştır. Buna karşın emeklilerin maaşlarında yapılan artış ise ülkemizdeki gerçek enflasyon rakamlarının çok çok altındadır" dedi. 

Evrensel'de yer alan habere göreÇankaya, asgari ücret 2 bin 825 TL iken 8 milyon emeklini aylığının 2 bin TL’nin altında olduğunu hatırlatarak, "Bu da göstermektedir ki, emeklileri yoksulluk sınırının altında bırakmak yetmemiş açlığa mahkûm etmek istemişler. Emekli aylıklarına yapılan zamların yeterli olduğunu savunanlar, hayatlarında bir gün bile pazara çıkmamış, elinde file ile alışveriş yapmamışlardır" dedi.  

İkramiye adı altında iki dini bayram öncesi dağıtılan ücretlerin bayram harçlığına dönüştüğünü söyleyen Çankaya, bunun emekliler için bir aşağılama aracına dönüştüğünü dile getirerek "Kaşıkla verdikleri kırıntı sayılacak zamları kepçeyle geri almaktadırlar" dedi. 

İktidarın tercihinin emekçi ve emekliden yana değil, sermayeden yana olduğunu belirterek sözlerini son olarak şunları ekledi: 

"Emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir aylık verilmesi zor değil, siyasi bir tercihtir. Siyasi iktidar tercihini emekçilerden, emeklilerden, yoksullardan yana değil sermayeden yana kullanmaktadır. Emeklilerin daha fazla açlığa, yoksulluğa ve aşağılanmaya gücü kalmamıştır. Bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır. Emekliler kendilerini açlığa mahkûm edenlere, yok sayanlara, görmezden gelenlere karşı seslerini duyurmaya, demokratik tepkilerini göstermeye kararlıdırlar. Sağlıklı, barış ve kardeşlik içinde, insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır.”