İşkence ve işkenceciye kademe kademe koruma: AYM de görmezden geldi!

İşkence ve işkenceciye kademe kademe koruma: AYM de görmezden geldi!

Yüksel Direnişçisi Nazan Bozkurt'un polis işkencesiyle göz kemiğininin kırılması, AYM tarafından da görmezden gelindi. İşkenceyi yok sayan AYM, raporla delilli olmasına rağmen “İddialarınız dayanaktan yoksun” diyerek Bozkurt'un başvurusunu reddetti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Yüksel Direnişçisi Nazan Bozkurt’a gözaltına alınması sırasında yapılan polis işkencesi, AYM tarafından da görmezden gelindi. Savcılığın “Polis görevini yapmıştır” diyerek takipsizlik kararı verdiği, Sulh Ceza Hakimliğinin “Şahıs direnirken kendini yaralamıştır” dediği işkenceyle ilgili son olarak AYM’ye başvuran Bozkurt’un bu başvurusu, “İddialarınız dayanaktan yoksun” denilerek reddedildi.

Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen emekçilerin yaptığı “İşimizi geri istiyoruz” eylemine 8 Haziran 2018’de polis saldırdı. Konur Sokak’taki saldırıda, gözaltına alınan Nazan Bozkurt’a bir polis tarafından yumruk atıldı. Gözaltında gerçekleşen ve Bozkurt’un göz kemiğinin kırılmasına neden olan işkenceyle ilgili Ankara Emniyeti herhangi bir sorumluluk kabul etmedi.

BELGELİ İŞKENCEYE, ‘ORANTILI GÜÇ’ GEREKÇESİ

Göz kemiği kırılan Bozkurt’a ise ameliyat olmaması haline gözünü kaybedeceği söylendi. Bozkurt’un kırılan göz kemiğinin yerine ameliyatla yapay kemik konuldu. Bozkurt, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi raporunda da belgelenen işkence hakkında Memur Suçları Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık, “Bozkurt’un gözaltına alınmamak için direndiği ve polislere zorluk çıkardığı” yönündeki bilirkişi raporuna dayanarak polis hakkında dava açmamaya karar verdi. Takipsizlik kararında “polislerin orantılı güç kullandığı” iddia edilerek, işkence ve işkenceci koruma altına alındı.

Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak bu karara itiraz eden Bozkurt’un bu başvurusu da reddedildi. Hakimlik ret gerekçesini “Şahıs direnirken kendini yaralamıştır” olarak öne sürdü.

AYM, İŞKENCE VE İŞKENCECİYİ KORUMAYA ALDI

Bozkurt, 11 Kasım 2019’da son aşama olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı. Polis hakkında verilen takipsizlik kararıyla ilgili bireysel başvuruda bulunan Bozkurt ayrıca, takipsizlik kararı veren savcıyı da Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti. Başvuru hakkında 19 Aralık’ta kararını veren AYM, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi raporunda da delilli olan işkenceyi görmezden gelerek iddiaların “açıkça dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

AİHM HAZIRLIĞI

İşkence ve işkencecinin her kademede korunmasıyla ilgili Bozkurt’un avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.