Işık Üniversitesi'nde öğrenciyi mağdur edecek uygulamalar devam ediyor: Amacımız kamera sisteminin tamamen kaldırılması!

Işık Üniversitesi'nde öğrenciyi mağdur edecek uygulamalar devam ediyor: Amacımız kamera sisteminin tamamen kaldırılması!

"Çift Kamera" sistemine karşı sosyal medyadan başlattıkları kampanyayla, kazanım elde eden Işık Üniversitesi öğrencileri, okuldaki son durumu değerlendirdi. Amaçlarının kamera sisteminin tamamen kaldırılması olduğunu söyleyen öğrenciler, online olarak yapılacak sınavlarda sorular arasında geriye dönüşün olmamasına ve sınav sürelerinin yetersiz olmasına karşı itiraz ediyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı Işık Üniversitesi'nde sınavlarda verilen sürelerin kısa olmasından şikayet eden ve üniversite yönetiminin uygulamaya koyduğu "sınav esnasında çift kamera" sisteminin hukuka aykırı ve tutarsız olduğunu belirten öğrenciler uygulamaya itiraz ederek sosyal medyadan bir kampanya başlattılar.

Sınavlarda çift kamera sistemi uygulanması, sınav sürelerinin yetersiz olması ve sorular arasında geriye dönüşün olmaması gibi öğrenciyi mağdur edecek uygulamalara karşı çıkan öğrenciler üniversitedeki son durumu İleri Haber'e değerlendirdi.

'AMACIMIZ KAMERA SİSTEMİNİN KALDIRILMASI'

Işık Üniversitesi'nin "çift kamera" uygulamasına karşı sosyal medyadan başlattıkları hashtag kampanyasının Öğrenci Sendikası ve Türkiye'deki üniversitelerden binlerce öğrencinin de verdiği destekle kaldırıldığını belirten bir İngilizce İnşaat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi, "Sınavların online, proje yada ödev şeklinde yapılacağı kararı alındı. Online yapılacak sınavlarda tek kamera uygulaması yapılacak. Buna da her dersin kendi hocasının karar vereceği duyuruldu ancak fakülte bazında karar alındı ve sınavlar online ve kamerayla yapılacak" ifadelerini kullandı.

Amaçlarının sadece "çift kamera" sisteminin kalkması olmadığını, kamera sisteminin tümden kaldırılması gerektiğini söyleyen üniversite öğrencisi, "Diğer bir konu da bazı arkadaşlarımız internet erişimine sahip değil ya da çok zorlanıyorlar. Bazı arkadaşlarımız "eğitime 3 hafta ara verildi, geri döneceğiz" diye bilgisayarlarını yanlarına almadılar ve şu an bilgisayarları yok. Bazı arkadaşlarımızın kendine ait bir odası yok. Kısaca her öğrenci eşit haklara ve imkanlara sahip değil. Kamera sistemi bazı insanlarda aşırı strese ve paniğe neden oluyor ve sınavlarda başarısız olma ihtimalleri artıyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha pekçok uğraşmak zorunda kaldığımız şeyler var. Aylardır hepimiz evlerimizden çıkamıyoruz. Zaten online eğitim sürecinde hepimiz olumsuz etkilendik, dersleri anlayamadık, notlarımız düştü, psikolojik olarak çok yıprandık. Bu sebeplerle Yükseköğretim Kurumu'nun da (YÖK) dediği gibi final sınavlarının öğrenci odaklı olmasını ve kameranın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü normal bir süreç yaşamıyoruz, normal bir eğitim hayatımız yok."

ÜNİVERSİTE KAMERA SİSTEMİNDE DİRETİYOR

Sosyal medyadan başlattıkları kampanyayı "özel hayatlarına müdahale edilmemesi" ve çift kamera sistemi nedeniyle maddi olarak zorlanabilecek öğrenciler için başlattıklarını belirten Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi, "Sebeplerimizi ve taleplerimizi sunduk Öğrenci Konseyi aracılığıyla ve daha çok desteğimiz olsun diye sosyal medyada da sesimizi duyurmaya devam ettik, son durum ise şöyle, kesinlikle çift kamera durumunun olmayacağını belirttiler ancak Zoom üzerinden telefonumuzun kamerasını ekrana ve kendimize çevirecek şekilde ayarlamamızı istediler bu konuda geri adım atmayacaklarını da belirttiler" ifadelerini kullandı.

Cep telefonlarını kendilerine ve ekrana çevirecek şekilde ayarlamalar yapmalarının da öğrenciler açısından bir dezavantaj yarattığını belirten üniversite öğrencisi, "Cep telefonu kamerası konusu da bence bizim için dezavantajlı çünkü burada da özel hayata müdahale söz konusu biraz da olsa durumu olmayan arkadaşlar evini göz ucuyla da olsa göstermek istemez ya da belki telefonu koyacak sistemi ayarlayamayabilirler" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Dekanımız Zoom uygulaması üzerinden hepimizin kamerasını büyüterek bizi izleyeceklerini ve kayıt alacaklarını da belirttiler. Ancak sıkıntılı bir durum söz konusu. Olur da sesli bir şekilde müdahale ederlerse bunun diğer öğrenciler için dezavantaj oluşturacağına da hemfikiriz. Ayrıca eğer yazılı bir sınav olacaksa sınavı bitirdikten sonra kağıdı kameraya göstermemiz gerektiğini ve daha sonra sisteme yüklememiz gerektiğini, bu şekilde farklı kağıt verip vermediğimizden emin olacaklarını da belirttiler. Ancak biz kameraya kağıdımızı gösterdiğimizde sadece hocanın görmeyeceğini öğrencilerin de görebileceğini düşünüyoruz."

ÖNCEKİ SORULARA DÖNMEK YASAK

Online olarak yapılacak sınavlarda sorular arasında geçişin olmaması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Işık Üniversitesi öğrencisi, "Mühendislik Fakültesi dekanımız sorular arasında hiç bir geçiş yapılamayacağını belirtti yani bir soruya baktın ve yapamadıysan diğer soruya geçtiğinde geri dönüşün olmayacakmış. Biz bunu kabul etmek istemiyoruz çünkü bir soru üzerinde çok fazla zaman harcayacağımız kesin, bir sonraki soruya geçtiğimizde de aklımıza cevap gelirse geri dönüş yapamayacağız ve gereken puanı alamayacağız bu bizim için oldukça dezavantajlı bir durum" dedi.

Öğrenciyi mağdur edecek uygulamaların iptal edilmesini ve seslerini kamuoyuna duyurmak istediklerini belirten Endüstri Mühendisliği öğrencisi, " Birlikte sesimizi duyurmak için tekrar duyuru yapmayı planlıyoruz. Çünkü bizim başımıza gelen yarın başka öğrencilerin de başına gelebilir. En azından bizden örnek alırlar ya da biz başkalarından örnek alırız ve hep birlikte dayanışma içinde bu zor günlerde zor şartların üstesinden gelebiliriz diye düşünüyoruz" şeklinde sözlerini noktaladı.