Işık Üniversitesi öğrencileri: Çift kamera sistemi öğrenci düşmanı bir sistem

Işık Üniversitesi öğrencileri: Çift kamera sistemi öğrenci düşmanı bir sistem

Covid19  nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı Işık Üniversitesi’nde öğrenciler, online sınav döneminde yaşadıklarının hukuka aykırı ve tutarsız olduğunu söyledi.

Arzum Yalçın

Covid19  nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı Işık Üniversitesi’nde öğrenciler, sınavlarda verilen sürelerin kısa olmasından şikayet ederken, üniversite yönetiminin uygulamaya koyduğu çift kamera sisteminin hukuka aykırı ve tutarsız olduğunu belirtti. 
Yeni tip koronavirüs (Covid19) süreciyle beraber diğer üniversiteler gibi Işık Üniversitesi de kalan eğitim dönemine online olarak devam etme kararı aldı. Final döneminde sınavların çift kamera sistemi ile yapılma ihtimaline yönelik söylem ve mailler öğrenciler arasında ciddi bir huzursuzluk yarattı. Çift kamera sistemi, sınavda bir yandan öğrencinin bir yandan da içinde bulunduğu odanın kayıt altına alınmasını tanımlamak için kullanılıyor. Okulun öğrencilere dayattığı çift kamera sistemi ve sınav sürelerinin azlığı Işık Üniversitesi öğrencilerini bir araya gelerek sosyal medyada bir hashtag kampanyası örgütlemeye yöneltti. 
Öğrenciler online sınavlar süresince yaşadıkları problemleri İleri Haber’e anlattı.
 

‘ÇİFT KAMERA SİSTEMİ ÖZEL ALANIN GİZLİLİĞİ İLKESİ İLE TERS DÜŞÜYOR’

Online eğitimde derslerin tamamen anlaşılmaz bir hal aldığını söyleyen İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kerem Muzaffer Çelebi, “Sınıfta hoca ile yüz yüze işlenilen dersler zor anlaşılırken, online eğitimde tamamen anlaşılamaz oldu. Sebebi ise, hocaların PDF formatı üzerinden ders anlatmaları… Elbette böyle bir durumda herkes hazırlıksız yakalandı” dedi. Sosyal medyada yaptıkları eylemde hedeflerinin çift kameralı sınav sisteminin kaldırılması olduğunu söyleyen Çelebi, “Dönem süresince yapılan bazı sınavlarda kamera ve mikrofonun açık olması sorunu son derece bariz bir şekilde ortaya çıktı. Okulda yapılan sınavlarda, en ufak seslerden rahatsızlık duyan öğrenciler olarak kamera ve mikrofon açık şekilde yapılan sınavlarda bu durum katlandı. Haliyle evimizde sınava giriyoruz, evlerimizin içindeki sesler sınav esnasında herkes tarafından duyuluyor. Sonuçta bizlerin sosyal medyada yaptığımız eylemde hedefimiz, kamera ile sınav yapılmasını istemememizdi. Böyle bir durum son derece hukuka aykırı ve tutarsızdır. Özel alan gizliliği ilkesi ile ters düşmektedir. Öğrenciler olarak, seslerimizi gücüne inandığımız sosyal medya platformu olan Twitter'da duyurmaya çalıştık. Yapılan bu haksızlığın duyulmasını istedik” ifadelerini kullandı.

‘BU ÖĞRENCİ KARŞITI BİR SİSTEMDİR’

Öğrencilerin kopya çekmesini engellemek adı altında üniversite yönetiminin uyguladığı sistemin öğrenci karşıtı bir sistem olduğunu vurgulayan öğrenciler, sınav süresi boyunca bir önceki soruya dönemediklerini ve bunun akıl almaz bir durum olduğunu söyledi. Yaşadıkları problemler karşısında toplu halde hareket etmeye karar verdiklerini belirten Çelebi, seslerinin bu şekilde çok daha çabuk duyulduğunun altını çizdi.

‘ÇİFT KAMERA SİSTEMİ ÖĞRENCİYİ HEM MADDİ HEM MANEVİ YÖNDEN MAĞDUR EDECEK BİR SİSTEM’

Temel taleplerinin eğitimde fırsat eşitliği gözetilerek ve öğrencilerin başarısı odaklı online eğitim sisteminin revize edilmesi olduğunu söyleyen Sinema ve Televizyon Bölümü 1.sınıf öğrencisi Can Çoşkun, “Çift kameralı online sınav sistemiyle karşı karşıyayız. Bu uygulamayla bir kamerayla kendimizi, ikinci kamerayla da odamızı göstermemiz bekleniyor. Derslerde yaşanan sıkıntılar üstüne final sınavlarımızda da iki kamera ve mikrofon kullanılacağı belirtilince, Işık Üniversitesi öğrencileri sosyal medya da seslerini duyurmaya yönelik çalışmalara başladı. Çünkü daha bir kamerayla sistemsel sıkıntılar yaşıyorken iki kamera öğrenciyi hem maddi hem de manevi açıdan mağdur edecek bir sistem olacaktı” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA