İSİG Meclisi: Ocak ayında 112 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi: Ocak ayında 112 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre Ocak ayında üçü çocuk, yedisi sığınmacı en az 112 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden sadece ikisi sendikalıydı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Bir aylık süreçte yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 112.

Raporda, meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayetinin olmadığı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre ise 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ yaşandığı kaydedildi.

Ocak ayı iş cinayetleri raporunda öne çıkanlar şöyle:

- 112 emekçinin 94’ü ücretli (işçi ve memur); 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

- Ölen işçilerin 12’si kadın, 100’ü erkek. Kadınların hayatını kaybettiği işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, büro, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti.

- Biri 14 yaş ve altında olmak üzere üç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Çocukların hayatlarını kaybettiği iş cinayetleri tarım ve gıda işkollarında gerçekleşti.

- Ocak ayında yedi göçmen/sığınmacı işçi yaşamını yitirdi. Sığınmacı işçilerin üçü Suriyeli, ikisi Afganistanlı, biri Gürcistanlı ve biri Türkmenistanlı.

- Ölen işçilerin ikisi sendikalı, 110’u sendikasız.

- Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, kimya, gıda, metal, madencilik, tekstil ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

- En fazla ölüm nedenleri sırasıyla yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve patlama/yanma.

- 12 işçi işyerinde ya da işe bağlı olarak yaşamına son verdi. İstanbul Üsküdar Belediyesi işçisi Recep Kılıçarslan da bu işçilerden biri.

- İş cinayetleri en çok İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya ve Konya’da yaşandı.