IŞİD'in yıktığı kentten çaldığı eser, New York'ta satıldı

IŞİD'in yıktığı kentten çaldığı eser, New York'ta satıldı

IŞİD'in 2015 yılında yıktığı Nemrut antik kentinden çaldığı bir eser, New York'ta bulunan bir müzayede evinde satıldı.

IŞİD’in 2015’te yıktığı Nemrut antik kentindeki bir saraydan çalınan Asur dönemine ait eser,  30 Ekim’de ABD’nin New York kentinde bulunan Christie’s müzayede evinin eski eser mezatında satıldı.

IŞİD’in 2015’te buldozer ve patlayıcılarla yıktığı Nemrut antik kentinde yer alan rölyefin 31 milyon dolara satıldığı belirtilirken, eserin alıcısının adı saklı tutuldu.

e-skop’un haberine göre 10 milyon dolar tahmini değer biçilen eserin, üç katı fiyata satıldığı müzayede, uzun yıllardır Batı emperyalizminin şiddetine maruz kalan Irak halkına hakaret olarak değerlendiriliyor.

'BU DUYARSIZLIK, İNSANIN İÇİNİ ÜRPERTİYOR'

Kısa bir süre öncesine kadar Virginia Papaz Okulu’nun kütüphanesinde sergilenen Aşurnasirpal rölyefi, 2017 yılında yapılan bir incelemede değeri anlaşılınca, satılmaya karar verildi.

Columbia Üniversitesi’nde Antik Yakın Doğu Sanatı ve Arkeolojisi profesörü olan ve 2004’te Irak Kültür Bakanlığı danışmanlığı görevini yürüten Zeynep Bahrani, IŞİD’in gerçekleştirdiği yıkımın bu eserin piyasa değerini yükselttiğini şöyle ifade etti:

“Papaz Okulu, Iraklıların yaşadığı kayıplardan kâr elde etmiştir. Hâlâ izi bulunamayan binlerce kayıp Iraklı kadın ve çocuk varken, yıkılan mirasımızın enkazı hâlâ kaldırılmamışken, bu satıştaki duyarsızlık insanın içini ürpertiyor.”

M.Ö'YE AİT BİR ESER

Satılan eser, 1800’lerin ortalarında Musul’da bulunan ABD’li misyoner Henri Byron Haskell’in satın aldığı üç alçı levhadan biriydi. Müzayedeye çıkarılan iki metrelik levha, Kral II. Aşurnasirpal’in (MÖ 883-859) Nemrut antik kentinde yaptırdığı Kuzeybatı Sarayı’nın duvarlarını süslüyordu.

Bugün British Museum, Brooklyn Müzesi ve Yale Üniversitesi Sanat Galerisi de dahil dünyanın dört bir yanındaki 60 müzede Aşurnasirpal’in sarayından çıkarılan rölyefler yer alıyor.

DAHA FAZLA