IŞİD'in talan ettiği 159 yıllık Rakka müzesi tekrar açıldı

IŞİD'in talan ettiği 159 yıllık Rakka müzesi tekrar açıldı

1861’de kurulan Rakka Müzesi, IŞİD'in saldırıları sonucu tahrip edilmişti. Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin, yönetimi ele geçirmesinin ardından müze restore edilerek tekrardan ziyarete açıldı.

Yüzlerce tarihi eserin sergilendiği Rakka müzesi aynı zamanda Suriye'deki uygarlık mirasının da büyük izlerini taşıyor.

1861 yılında kurulan müze, Fransız işgali sırasında askeri üst olarak kullanıldıktan sonra 1980'li yılların ardından müzeye dönüştürüldü.

2 kattan oluşan binada yüzlerce tarihi belge ve eser bulunurken millattan nceine dayanan Helenistlik döneme ait eserlerde sergileniyordu.

2. katı İslami eserlere ayrılan müzede bir araya getirilen 8 bin 900’ü aşkın eser arasında metal figürler, toprak ve taşlardan yapılmış insan ve hayvan heykelleri, mozaik resimler ve oymalar gibi çok değerli tarihi eserler yer alıyor.

IŞİD TARİHİ DEĞERLERİ TALAN ETTİ

Rakka’nın 2013 yılında IŞİD tarafından işgal edilmesinin ardından müzedeki değerli tarihi eserler talan edilmeye başlandı, eserler bir bir kaçırıldı ve sadece tahtadan yapılma tablolar kaldı.

Savaşın şiddetiyle yıkılmaya yüz tutan müze, kentin kontrolü Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne geçince restore edildi, Rakka Sivil Meclisi Kültür ve Sanat Komitesi’ne bağlı olarak hizmete sokuldu.

Bununla birlikte birçok kurum kaçırılan eserlerin yeniden müzeye getirilmesi için çalışma başlattı.

SERGİLENECEK ESER KALMADI

Tarihi eserler uzmanı Mihemed İzo konuya ilişkin ANHA’ya verdiği röportajda müzede sergilenecek eser kalmadığına işaret etti.
Mihemed İzo, “Bin yıl öncesine dayanan eserler bulunuyor. Bazı eserler savaştan dolayı tahrip oldu. Bu eserlerin uzman ekipler tarafından yeniden restore edilmesi gerekiyor. Bu eserler halkın hafızasıdır. Uygarlık mirası eserler aynı zamanda kentin turizmi anlamına da geliyor. Bunlara sahip çıkmak gerekiyor” dedi.