'IŞİD'in Mali Rezervleri Hala Tükenmedi'

'IŞİD'in Mali Rezervleri Hala Tükenmedi'

Sunulan raporda, IŞİD'in mali kaynaklarının ve destekçilerinin faaliyetlerini farklı ülkelere kaydırmasından endişe duyulduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK’ya ‘uluslararası barış ve güvenliğe tehditler’ konulu bir rapor sundu.  Raporda, IŞİD’in mali rezervlerinin azaldığına fakat tükenmediğine, örgütün hâlihazırda birkaç yüz milyon dolarlık rezerve sahip olduğuna dikkat çekildi.

Guterres’in raporunda, "Petrol grup için bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor, örgüt hem kendi ihtiyaçları, hem de yerel pazara satış için petrol çıkarmak amacıyla ilkel yöntemler kullanıyor" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, örgütün diğer gelir kaynaklarını dağıtım şebekelerinden petrol gasp ederek, tamamen ya da kısmen kontrol ettiği bölgelerdeki ticari noktalara ‘vergi ödeterek', ayrıca yerel para birimiyle göreceli olarak küçük fidyeler almak için yerli girişimcileri kaçırarak sağladığı kaydedildi.

GAYRİMENKUL SEKTÖRLERİNDE POZİSYONUNU GÜÇLENDİRDİLER

Guterres'e göre IŞİD, bölgede çeşitli projelere yatırım yaparak farklı şirketlerde, özellikle de inşaat firmalarında, döviz bürolarında, tarım, balıkçılık ve oteller dâhil gayrimenkul sektörlerinde pozisyonunu güçlendirdi.

Raporda, "IŞİD'in mali destekçilerinin ve ağlarının faaliyetlerini komşu ülkelere kaydırabileceği yönünde kuşkularımız var" ifadelerine yer verildi.