IŞİD’in bağlantılarını yazan yazara İHH, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak’tan dava

IŞİD’in bağlantılarını yazan yazara İHH, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak’tan dava

Yazar Hamide Yiğit’e “Tekmili Birden IŞİD” kitabından dolayı beş ayrı suçlamadan iki ceza ve bir hukuk davası açıldı. Dava açanlar arasında İHH, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak bulunuyor.

Tekin Yayınevi'nden çıkan “AKP’nin Suriye Savaşı-Erdoğan’ın Yıkılan Hayalleri”, “Libya’da Kanlı Bahar-Sizi Özgürleştirmek için Öldürdük”  ve  “Tekmili Birden IŞİD- El Kaide’den IŞİD’e; Amerika için Cihat” kitaplarının yazarı Hamide Yiğit hakkında üç dava birden açıldı.

Yiğit’e açılan üç davadan  ikisi ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ biri  ise “Devleti ve Hükümeti alenen aşağılama” gerekçeleriyle açıldı.

“IŞİD DIŞINDA HERKES RAHATSIZ OLDU”

Bir yandan adli ve idari soruşturmaların ve duruşmaların devam ettiğini belirten Yiğit, Kasım 2016’da  “Tekmili Birden IŞİD- El Kaide’den IŞİD’e; Amerika için Cihat” isimli  kitabım basılmasıyla her şeyin başkalaştığını belirterek, 

"Ben her yönüyle IŞİD’i yazdım, ama IŞİD dışında herkes rahatsız oldu. Tekmili Birden IŞİD kitabının hem ilgi görmesi, hem de gelirinin KESK’li KHK mağdurlarına bağışlanması nedeniyle olsa gerek, bundan sonra hakkımda ard arda şikayetler yapıldı, iddianameler hazırlandı, davalar açıldı” dedi.

Yiğit, Tekmili Birden IŞİD kitabından dolayı beş ayrı suçlamadan iki ceza ve bir hukuk davası açıldığını söyledi.

ÖNCE İHH DAVA AÇTI

İlk davayı Suriye’de cihatçı çetelere verdiği destekle tanınan ‘İnsani Yardım Vakfı’ (İHH) açtı.

 İHH  “kişilik haklarına saldırı ve hakaret” gerekçesiyle, kitabın toplatılması, 40 bin TL maddi tazminat ve  hakaret nedeniyle ceza talebiyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığına başvuru yapıldı. 

Bu başvuruya dayanarak  ilk önce Tazminat ve kitabın toplatılması talepli hukuk davası açıldı.

Daha sonra ise kitap “bilirkişiye” gönderildi. Ardından Yiğit hakkında dört ayrı suçlamayla bir dava açıldı. Cumhuriyet Gazetesi davasının savcısı Yasemin Baba tarafından hazırlanan iddianamede İHH, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı damat Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan müşteki sıfatıyla yer aldı. 

301’DEN DE DAVA

Bu da yetmedi, savcı Yasemin Baba, kitaptaki bazı bölümler için ayrıca 301’den yargılanmam gerektiğini Adalet Bakanlığı’na bildirip soruşturma izni talep etti. Adalet Bakanlığı soruşturma iznini hemen verdi ve kitapla ilgili “Devleti ve Hükümetini alenen aşağılama” gerekçesiyle 301’den de dava açıldı.

Savcı, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dört ayrı suçlamadan açılan dava ile soruşturma izni verilen 301 davasının birleştirilmesini talep etti.  27 Eylül’de yapılan duruşmada hakim birleştirme yerine, dört ayrı suçlamadan oluşan iddianameden “terör propagandası” suçunu ayırdı, diğer suçlamaları Asliye Hukuk mahkemelerine gönderme kararı verdi. 

Yiğit karar ilişkin, “Bu ayırma kararından sonra kaç mahkemede kaç davam olacağını şu an bilemiyorum.  Ama inancım şudur ki, Dayanışmayla daima güçlüyüz. Umutla, inatla…” diye konuştu.