IŞİD'çiler İstanbul ve Ankara'dan geçti

The Independent yazarı Patrick Cockburn IŞİD militanlarının Suriye'ye Türkiye üzerinden geçtiğini söyledi. Cockburn'e göre militanların geçişi CIA'nın bilgisi dahilinde yaşandı.

İngiltere'de yayın yapan The Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn IŞİD'e katılımların engellenmesi için "Cihatçı otoyolu" olarak adlandırdığu Türkiye - Suriye sınırının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Cihatçılara katılmak için Suriye'ye gitmeye çalışanların Irak, Ürdün ve Lübnan üzerinden ülkeye ulaşamadığını belirten Cockburn, Türkiyeli gazeteciler arasında "Cihatçı otoyolu" olarak adlandırılan Türkiye - Suriye sınırının IŞİD'e katılımlar için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Cockburn, özellikle Lübnan sınırındaki Kusayr kasabasının  Suriye ordusu tarafından ele geçirilmesi sonrasında, Türkiye - Suriye sınırının Taliban döneminde Afganistan - Pakistan sınırının oynadığına benzer bir rol üstlenmeye başladığını belirtti.

Irak tarafından yakalanan cihatçı militanların ifadelerini örnek gösteren Cockburn, militanların İstanbul ve Ankara üzerinden güvenli evlere taşındıklarını belirtti. Militanların güvenli evlere taşınmalarının ardından araçlarla sınıra götürüldüğünü söyleyen Cockburn sürecin CIA tarafından denetlendiğini ve örgütlendiğini vurguladı. İngiliz gazeteci, Katar ve körfez ülkeleri tarafından ödemesi yapılan silah ve cephanelerin de aynı rotadan Suriye'ye sokulduğunu belirtti.