IŞİD: Türkiye'nin bizi eve götürmesini bekliyoruz

IŞİD: Türkiye'nin bizi eve götürmesini bekliyoruz

Euronews Rojava'daki El Roj kampında bulunan Avrupalı cihatçılarla konuştu. Kampta bulunan İspanyol bir IŞİD'li “Türklerin gelip bizi eve götürmesini bekliyoruz.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye Milli Ordusu birliklerinin Suriye'de yürüttüğü harekat devam ediyor.

Türkiye'nin Suriyeli mültecileri yerleşirmek için güvenli bölge oluşturulacağı söylenen, Suriye sınırı boyunca uzanan ve 30 kilometre derinliğinde ülkenin iç kısımlarına doğru giden alanda Avrupa'dan gelen IŞİD'lilerin de bulunduğu kamplar yer alıyor.

Bu  kamplarda tahminlere göre 1000'den fazla batılı ülkelerden Suriye'de savaşmaya gelmiş cihatçılar bulunuyor. 

'TÜRKLERİN GELİP BİZİ EVE GÖTÜRMESİNİ BEKLİYORUZ'

Reuters haber ajansına ismini vermeden konuşan Türk askeri yetkili  “Operasyonun gerçekleştirildiği bölgede hapishane olarak kullanılan binalarda 1200-1500’e yakın IŞİD’li olduğu tahmin ediliyor.” ifadelerini kullandı. 

Kaynaklara göre bölgedeki IŞİD'li tutuklular arasında Fransa, Almanya, Belçika ve ABD'den gelen çok sayıda cihatçı bulunduğunu da ekledi.

Türk askeri yetkili yabancı cihatçıların serbest bırakılmayacağını belirtirken, “Buna rağmen onları ülkelerine geri gönderme girişimleri olacak.” şeklinde konuştu.

Euronews muhabiri Anelise Borges'e konuşan El Roj bölgesinde tutulmakta olan bir İspanyol ise “Türklerin gelip bizi eve götürmesini bekliyoruz.” dedi.

SDG’nin elinde bulunan üç cihatçı kampından birisi olan Roj’daki mahkum Borges’a “Şimdilik gardiyanlar hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Ama bana eğer ben ölürsem sen de öleceksin ‘dediği belirtiliyor.

'OPERASYON SONRASI MAHKUMLAR TÜRKİYE'NİN SORUMLULUĞUNDA'

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'nin kuzeyinde bulunan askeri birliklerini çekeceğini açıkladığı yazılı metinde, bölgede yakalanan IŞİD'lileri Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkelerine göndermek istediklerini ancak onların bunları kabul etmediğini belirtti.

ABD, operasyon sonrası IŞİD'li mahkumların sorumluluğunun Türkiye'de olacağını da dile getirdi.

Konu hakkında açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jea-Yes Le Drian, politikalarının değişmediğini ve bölgedeki IŞİD'lilerin Suriye'de yargılanması gerektiğini savundu.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Kamışlı'da bugün 60 farklı ülkeden IŞİD'liin bulunduğu hapishanenin vurulduğunu bildirdi.

ABD'li kaynaklara göre; Suriye'nin kuzeydoğusunda 11 bin IŞİD'linin tutulduğu 30 kamp olduğu söyleniyor. Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili bu IŞİD'lileriden 2 bininin "yabancı savaşçı" olduğunu söyledi. Yetkili, “Şuanda tutuklular SDG kontrolündeki kamplarda tutuluyor.” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yabancı basın mensuplarına Ankara'da yaptığı açıklamalarda "Güvenli bölgedeki kamplardan Türkiye sorumlu" dedi.