IŞİD önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulundu

IŞİD önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulundu

HDP’li Beştaş’ın IŞİD - Türkiye ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için verdiği araştırma önergesi “kaba ve yaralayıcı” denilerek iade edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın, 27 Haziran tarihinde verilen ve Kanunlar Kararlar Başkanlığı'nca işleme alınmış olan IŞİD - Türkiye ilişkilerinin tüm boyutlarıyla araştırılması için verdiği araştırma önergesi, önergenin görüşülmek üzere Genel Kurul’a indirileceği sırada “kaba ve yaralayıcı” denilerek  iade edildi.

 IŞİD'LİLERİN BASINA YANSIYAN BEYANLARINA YER VERİLDİ

Önergede, IŞİD’in Türkiye “elçisi” olduğu ifade edilen Abu Mansur al Magrebi’nin, Türkiye – IŞİD ilişkilerine dair  basına yansıyan "Görevim DAİŞ'in Türk istihbaratıyla ilişkilerini yönetmekti. MİT ile çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım. Toplantıların çoğu Türk askeri tesislerinde oldu. Özellikle Antep'te, Ankara'da toplantılar yapıldı",  "Türk istihbaratıyla IŞİD emniyet güçleri arasında yaralanan milislerin sınırdan geçişi konusunda bazı anlaşmalar ve tolerans vardı. Türk istihbarat teşkilatı MİT'le çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım.", "Türkiye'nin çıkarı IŞİD'in sınır bölgesini tutarak Kuzey Suriye'yi kontrol etmekti. Hatta tek istedikleri Kürtler üzerinde denetim de değildi, Kessab'dan Musul'a kadar tüm Kuzey Suriye'yi istiyorlardı" şeklindeki beyanlarına yer verildi.

DAHA ÖNCE DE İADE EDİLMİŞTİ

Kanunlar Kararlar Başkanlığı'nca işleme alınan ve Genel Kurul’da görüşülmek üzere indirileceği sırada iade edilen önerge ile söz alan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “AKP - IŞİD ilişkileri üzerine bir önerge vermek istemiştik. Sayın Meral Danış Beştaş 27 Haziran'da bir önerge veriyor, Kanunlara gönderiyor, işleme alınıyor. Şimdi, buraya getirmek istediğimiz önerge yaralayıcı sözler ifade ettiği gerekçesiyle reddedilmişti. Demek ki bundanmış işte, ilişkilerinizin tartışılmasını istemiyorsunuz” dedi.

Beştaş, daha öncede aynı konu ile soru önergesi vermiş, önerge “tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular” denilerek iade edilmişti.