IŞİD ile ilgili soru önergesi Meclis’te reddedildi: ‘İçtüzüğe uygun değil’

IŞİD ile ilgili soru önergesi Meclis’te reddedildi: ‘İçtüzüğe uygun değil’

HDP’li vekilin IŞİD’in Türkiye elçisi olduğu iddia edilen Abu Mansur al Magrebi ile ilgili Süleyman Soylu’nun cevaplama talebi ile verdiği soru önergesi ‘içtüzüğe uygun olmadığı’ gerekçesiyle reddedildi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış-Beştaş 22 Mart 2019’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na dilekçe verdi.

Beştaş’ın soru önergesi IŞİD’in Türkiye elçisi olduğunu iddia edilen Abu Mansur al Magrebi ile ilgiliydi.

Beştaş soru önergesinde, Al Magrebi’nin kamuoyunda yer alan "Görevim DAİŞ'in Türk istihbaratıyla ilişkilerini yönetmekti. MİT'le çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım. Toplantıların çoğu Türk askeri tesislerinde oldu. Özellikle Antep'te, Ankara'da toplantılar yapıldı" ifadelerini hatırlattı.

Beştaş yine Al Magrebi’nin şu ifadelerini soru önergesi dilekçesine koydu:

 “Türk istihbaratıyla IŞİD emniyet güçleri arasında yaralanan milislerin sınırdan geçişi konusunda bazı anlaşmalar ve tolerans vardı. Türk istihbarat teşkilatı MİT'le çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım. Sınırı rahatça geçiyordum, bana araç tahsis ediliyordu ve koruma eşliğinde gidiyorduk. Beraberimde iki üç kişi daha oluyordu ve ekibin lideri bendim.

"Yaralılarımızı Türk hastanelerine göndermek için anlaşma yaptık. Tedavi için gelenlerin pasaportlarına bakılmıyordu, kapılar tamamen açıktı. Ambulanslar hiçbir soru sorulmadan sınırdan geçebiliyordu. Önceden haber verirsek istediğimiz gibi sınırı geçiyorduk. Yaralının durumuna göre Türkiye'nin dört bir yanındaki özel hastanelere gönderildiler.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendisiyle bizzat görüşme istediğini ancak bu görüşmenin gerçekleşmediğini iddia eden Al Magrebi’nin AKP hükümetin güvenlik işlerine bakan yüksek makamlardan yetkililerle anlaşmalar yaptığını beyan etmesi üzerine Beştaş, İçişleri Bakanı Soylu’ya Abu Mansur al Magrebi’nin kim olduğunu ve açıklamalarından haberdar olup olmadığı sorularını yöneltti.

BEŞTAŞ İDDİALARI SORDU

Bununla da yetinmeyen Beştaş, Al Magrebi’nin Türkiye istihbaratı ve MİT ile ilişkisini, MİT ile yapılan toplantıların sıklığını, IŞİD üyelerinin sınır geçişlerinin nasıl sağlandığını, Al Magrebi’nin görüştüğünü iddia ettiği hükümet yetkililerinin kim olduğunu, Cumhurbaşkanının kendisi ile görüşme talep ettiği iddiasının doğru olup olmadığı ve Türkiye’ye geçiş sağlayan IŞİD üyelerinin Türkiye’de yapılan katliamlarla bağlantılarının olup olmadığı gibi sorular yöneltti.

SORU ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ

Soru önergesi dilekçesine 24 Haziran’da cevap veren TBMM Başkanlığı Beştaş’ın soru önergesini kabul etmediğini bildirdi.

‘İÇTÜZÜĞE UYGUN DEĞİL’

İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığı gerekçesiyle iade edilen soru önergesinin iade gerekçesinde “Soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konularda bilgi istemektir.” ifadesi yer aldı.

Önergenin içeriğinin tamamen Magrebi’nin iddialarını içerdiğini belirten Beştaş, “Bu iddiaların kişisel bir tarafı olmadığı gibi tüm kamuoyunu ilgilendiren boyutu kuşku götürmemektedir” açıklamasında bulundu.