IŞİD bağlantılı kişilerin mal varlığının dondurulması kararı iptal edildi

IŞİD bağlantılı kişilerin mal varlığının dondurulması kararı iptal edildi

IŞİD bağlantılı kişilerin mal varlığının dondurulması kararı, Erdoğan'ın imzasıyla iptal edildi.

İleri Haber

IŞİD ve El Kaide ile bağlantılı olduğu için mal varlığı dondurulan bazı kişiler hakkındaki kararlar, Erdoğan'ın imzasıyla yürürlükten kaldırıldı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulması hakkındaki 30 Eylül 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapılmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, "IŞİD ve El Kaide ile bağlantılı gerçek kişiler" listesinde yer alan ve mal varlığı dondurulan "Mevlüt Kar", "Denis Mamadou Gerhard Cuspert", "Nayef Salam Muhammad Ujaym Al-Hababi", "Turki Mubarak Abdullah Ahmad Al-Binali" ve "Tuah Febriwansyah" isimli şahıslara ilişkin hükümler yürürlükten kaldırıldı.

TÜRKİYE'DE 349 KİŞİNİN MAL VARLIĞI DONDURULMUŞTU

BM tarafından 2013 yılında alınan karar doğrultusunda, Türkiye'de El Kaide ve Taliban bağlantılı 349 kişi ve 67 kurumun mal varlığı dondurulmuştu. 2013 yılında alınan karar ile mal varlığı dondurulanlar arasında, eski Afganistan Başbakanı Gülbettin Hikmetyar da yer almış ve Tayyip Erdoğan ile çekildiği fotoğraf da o dönem gündeme gelmişti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile birlikte listeden çıkarılan isimlerin geçmişi de dikkat çekti.

MEVLÜT KAR

28 Ocak 2021 tarihinde Milliyet'te yer alan habere göre listede yer alan isimlerden Mevlüt Kar, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Milli İstihbarat Teşlikatı'na (MİT) muhbirlik yaptığı tespit edilen ve El Kaide bağlantısı nedeniyle de terör listesine alınan bir isim. 

Söz konusu haberde Türkiye vatandaşı olan Kar'ın, "Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler" listesine Orta Doğu ve Avrupa'daki bazı eylemlerde yer aldığı gerekçesiyle eklendiği ve ABD’deki tüm mal varlıklarının da dondurulduğu bilgisi yer alıyor. 

Haberin devamında, Almanya'daki bir terör davasında da bombalı eylemler için yapılan hazırlık sırasında 26 patlayıcı fünyenin Mevlüt Kar tarafından temin edildiği aktarılırken, MİT'in de Kar'ın kendileri için bir dönem muhbirlik yaptığını kabul ettiği belirtiliyor.

Milliyet'teki haber, "Kar, Almanya’nın talebiyle 8 Ağustos 2002’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda tutuklanmış, ancak mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılmıştı. Lübnan 2003 yılında Kar hakkında ülkede El Kaide bağlantılı hücre kurmaya çalışma suçundan 15 yıl hapis cezası vermişti. Kar hakkında İnterpol’ün arama emri var" ifadeleriyle sona eriyor.

MİT HAKKINDA İDDİA

MİT'in El Kaide ile ilişkisi olduğuna ilişkin haberler daha önce de ortaya çıkmıştı. 

22 Nisan 2014'te Agos'ta yayımlanan habere göre El Kaide üyesi olmaktan yargılanan Ebu Banat lakaplı Magomed Abdurakhmanov, çıkarıldığı mahkemede Türk istihbaratıyla ortak hareket ettiğini söylemişti. El Kaide üyesi olmaktan Türkiye'de yargılanan Ebu Banat lakaplı Magomed Abdurakhmanov ise yargılama sırasında El Kaide üyeliği iddialarını reddetse de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaştığını ve Türkiye istihbaratının kendisine yardım ettiğini belirtmişti.

DENİS MAMADOU GERHARD CUSPERT

Resmi Gazete'de yayımlanan ve mal varlığının dondurulmasına ilişkin karar iptal edilen 5 kişiden biri de Almanya'da Deso Dogg adıyla tanınan Denis Mamadou Gerhard Cuspert. Eski bir rapçi olan ve 2010 yılında Müslüman olan Cuspert, İslam'ı seçmesi sonrası El Kaide'ye katılan bir isim. 

Geçmiş yıllarda öldürüldüğüne ilişkin haberler sıkça basında yer alan Cuspert, 9 Kasım 2013 tarihinde Milliyet'in Almanya medyasından aktardığına göre Esad'a karşı savaşmak için Suriye'de bulunuyordu. O dönem Almanya Dışişleri Bakanlığı ise Cuspert’in bomba yüklü araçla Almanya’nın Türkiye’deki temsilciliklerine saldırı girişiminde bulunabileceğini konusunda bir uyarıda bulunmuştu.

NAYEF SALAM MUHAMMED UJAYM AL-HABABİ

Resmi Gazete'deki 5 kişilik listede yer alan isimlerden olan Nayef Salam Muhammad Ujaym Al-Hababi de dış basında El Kaide'nin üst düzey yöneticisi ve "Afganistan Emiri" olarak tanıtılırken, The Washington Post ve NBC News'te 2016 yılında yayımlanan haberlere göre ABD Savunma Bakanlığı tarafından öldürüldüğü açıklanan bir isim.

LİSTEDEKİ SON İKİ İSİM

Resmi Gazete'de yer alan 5 kişilik listede yer alan son iki isim ise Turki Mubarak Abdullah Ahmad Al-Binali ve Tuah Febriwansyah.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Counter Extremism Project'te (Aşırılık Karşıtı Proje) yer alan bilgilere göre Bahreyn doğumlu olan Turki Mubarak Abdullah Ahmad Al-Binali, IŞİD'in üst düzey din görevlilerinden biri. Endonezya vatandaşı olan Tuah Febriwansyah ise IŞİD'in propagandacılarından bir isim ve ülkesinde tutuklu bulunuyor.