'İşe gel ama hasta olursan senin suçun'

'İşe gel ama hasta olursan senin suçun'

Taahhütnamede, patronun tüm önlemleri aldığı öne sürülürken, işçilere yönelik “kamp alanı/odalar ve yıkanma yerini kendi istek ve irademle kullandığımı, kampta kalmak istediğimi…” gibi ifadeler dikkat çekti.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

AKP’nin Covid-19 salgınında emekçilerin sağlığını hiçe sayan politikaları patronlara akıl dışı uygulamalar için cesaret veriyor. İstanbul Ömerli’deki Koray Kasaba şantiyesinde işçilere hastalık bulaşması durumunda şirketin sorumluluğu olmadığına ilişkin taahhütname imzalatıldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye’de emekçilerin işten atılma korkusu ile çalışmaya devam ettiğini ve iktidarın, işçilerin ücretli izine çıkarılmalarını sağlamak, haklarını koruma altına almak ve bu süreçte işten atılmayı yasaklamak ile yükümlü olduğunu hatırlattı.

İstanbul’un Çekmeköy ilçesi Ömerli Mahallesi’nde şantiyesi bulunan Koray İnşaat’ın, burada çalışan işçilere, hastalık bulaşması durumunda şirketin sorumluluğu olmadığına ilişkin taahhütname imzalattığı belirtildi. İmzalamayan işçilerin ise işten çıkarıldığı taahhütnamede, patronun tüm önlemleri aldığı öne sürülürken, işçilere yönelik “kamp alanı/odalar ve yıkanma yerini kendi istek ve irademle kullandığımı, kampta kalmak istediğimi…” gibi ifadeler dikkat çekti.

'HAK KAYIPLARI VE YETERSİZ ÖNLEMLER...'

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Milletvekili Oya Ersoy, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte “evde kal” çağrılarının yapıldığı bu süreçte halen çalışmak zorunda olan birçok işçinin yaşadığı hak kayıpları ve yetersiz önlemlerin basında ve sosyal medyada oldukça yer aldığını ifade etti.

‘ÇALIŞMAK ZORUNDA OLANLAR İÇİN YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR’

Ersoy, Ülke çapında “evde kal” uyarıları bizzat iktidar tarafından yapılıyor olmasına rağmen halen yaşamını sürdürebilmek için işe gitmek zorunda olan binlerce çalışan bulunduğunu ve zorunlu kamusal hizmetler dışında kalan sektörlerin salgına rağmen işçilerini çalışmaya zorlamasının ise emekçilerin hayatlarını tehlikeye attığını ve salgının önlenmesine engel olduğunu ifade etti. Ersoy, çalışmaya devam eden işçilerin büyük bir çoğunluğunun toplu taşıma ile işlerine ulaşmak zorunda olduğunu ve ayrıca işyerlerinde alınan önlemlerin işçileri salgından koruyacak önlemler ise yeterli olmadığını dile getirdi.

‘İŞE GEL AMA HASTALANIRSAN SENİN SUÇUN’

İstanbul Milletvekili Ersoy, tüm dünyayı etkileyen salgın koşullarında, aciliyeti ya da zorunluluğu olmadığı halde çalıştırılmak zorunda bırakılan bir işçinin koronavirüse yakalanmasının kendi sorumluluğundaki durum olmadığını belirtti. Türkiye’de çalışanların işten çıkarılma korkusu ile çalışmaya devam ettiğini ve iktidarın, işçilerin ücretli izine çıkarılmalarını sağlamak, haklarını koruma altına almak ve bu süreçte işten atılmayı yasaklamak ile yükümlü olduğunu hatırlattı.

ÇALIŞMA BAKANINA 5 SORU

Ersoy, konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a şu soruları yöneltti:

- İstanbul Ömerli’deki Koray Kasaba şantiyesinde işçilere imzalatılan taahhütnameden Bakanlığınız haberdar mıdır?

- İşçilere Coronavirüs bulaşması durumunda sorumluluk size ait diyen şirket hakkında Bakanlık olarak herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

- Bakanlık olarak acil ve zorunlu durumlar dışında kalan inşaat faaliyetlerini durdurmayı düşünmüyor musunuz?

- Söz konusu şantiyede çalışan işçilerin bulunduğu kamp alanı Bakanlık tarafından denetlenmiş midir? Kamp alanında salgın koşullarında işçileri koruyacak önlemler alınmış mıdır?

- COVID-19 vakalarının git gide arttığı Türkiye’de inşaat firmalarının çeşitli projeler için halen işçilerini çalıştırıyor olması salgının önlenmesinde ne gibi bir önem taşımaktadır? Bu durumun binlerce işçi ve ailesini tehlikeye attığını düşünmüyor musunuz?