İşçilerin mücadelesi sonuç veriyor: Madencilerin tazminat haklarıyla ilgili maddede AKP geri adım attı

İşçilerin mücadelesi sonuç veriyor: Madencilerin tazminat haklarıyla ilgili maddede AKP geri adım attı

 Torba yasanın 6. maddesinde maden işçilerinin tazminat haklarını düzenleyen madde, işçilerin mücadelesi ve muhalefetin desteği ile kısmen de olsa düzeltildi. 

İleri Haber 


Söz konusu maddede, Soma'da 2014 yılında meydana gelen işçi katliamının ardından işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi öngörülüyordu. İşçiler ise hem ihbar tazminatlarının ödenmesini, Uyar Madencilik ve yine bir iş cinayetine sahne olan Ermenek gibi başka yerlerdeki işçilerin haklarını, iş kazaları sonucunda hayatını veya uzuvlarını kaybeden işçilerin tazminatlarını ve hizmet birleştirme yoluyla farklı ocaklarda çalıştırılan işçilerin haklarını talep ediyordu.

Muhalefet partilerinin bu talepleri dile getirmesinin ardından grubu olan tüm partilerinin uzlaşısı sonucunda AKP geri adım attı. 
Görüşlerini aldığımız Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal, Uyar Madencilik ve Soma dışındaki madenler konusu dışında taleplerinin büyük oranda yerine getirildiğini dile getirdi. 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e TBMM’deki uğraşları için teşekkür eden Kartal, ihbar ve hizmet birleştirmeyle farklı ocaklarda çalışan işçilerin tazminatları bakımından önemli bir kazanım elde ettiklerini söyledi. Eşitlik maddesi gereğince söz konusu hakların Uyar Madencilik için de geçerli olması gerektiğini vurguladı. Yıllardır tazminat hakları için mücadelenin öncülüğünü yapan sendikanın yetkilisi Kartal, “Uyar Madencilik için yeni bir süreç başlatacağız” ifadelerini kullandı. Hayatlarını veya uzuvlarını kaybeden işçiler için düzenlemenin “muhtemelen emsal oluşturmaması için” yasaya eklenmediğini ancak elden ödeme yapılacağının bildirildiğini belirtti. 

Somalı maden işçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası ile birlikte günlerdir Soma Hükümet Meydanı'nda hakları için oturma eylemi yapıyor.