İşçiler maskeden de muaf tutuldu!

İşçiler maskeden de muaf tutuldu!

İktidarın yılan hikayesi haline getirdiği maske dağıtımıyla ilgili sorunlar sürüyor. Sigortalı çalışanlara İş yerlerinden verileceği açıklanan maskeler, Trakya'daki OSB'lerde büyük oranda işçilere ulaşmıyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Kamu çalışanları ve özel sektörde sigortalı çalışanlara iş yerlerinden verileceği açıklanan maskeler, Trakya bölgesindeki OSB’lerde büyük oranda işçilere ulaşmıyor. DMO’dan temin edileceği belirtilen maskeler, valilikler tarafından OSB müdürlüklerine gönderilirken, buradan iş yerleri tarafından ya temin edilmiyor ya da temin edildiğinde işçilere dağıtılmıyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ülkede görülmeye başladığı andan itibaren AKP tarafından yılan hikayesine döndürülen maske dağıtımıyla ilgili İstanbul Eczacılar Odası tarafından 28 Nisan’da yapılan açıklamada, “Eczanelerimizden ücretsiz maske dağıtımı esnasında yaşadığımız yoğunluğun azaltılması yönünde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile yaptığımız görüşmeler sonucunda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir işyerinde SSK’lı olarak çalışan vatandaşlarımız, eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacaktır. Bu vatandaşlarımız, maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edeceklerdir” denilmişti. Maskelerin iş yerlerine temini için ise Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) başvuru yapılması gerektiği duyurulmuştu.

MASKELER 5’Lİ PAKETLER HALİNDE HAFTALIK GÖNDERİLİYOR

Uygulamanın başlatılmasının üzerinden 20 güne yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen sanayi havzalarını bünyesinde barındıran Trakya’daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) işçilerin büyük kısmı maskelere halen ulaşabilmiş değil. DMO’ya yapılan başvurularla iş yerlerinin temin edebileceği belirtilmesine rağmen, maskeler 5’li paketler halinde valilikler tarafından OSB genel müdürlüklerine gönderiliyor. OSB’deki işçi sayısı kadar haftalık gönderilen maskelerin gelişi, genel müdürlükler tarafından mail yoluyla işyerlerinin idare kurullarına duyuruluyor. 

MASKE STOĞU MU YAPILIYOR?

Bölgelerdeki kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre de iş yerleri tarafından temin edilen maskelerin büyük kısmı işçilere dağıtılmıyor. Bazı iş yerleri ise bilgileri olmasına rağmen işçilere dağıtılması gereken maskeleri genel müdürlüklerden almıyor. Edirne-Kırklareli-Tekirdağ illerinde toplamda 16 OSB’nin bulunduğu bölgede, işçiler de maske dağıtımı işleyişinden haberdar edilmiyor. İşçilerin bazıları salgının ilk sürecinde dağıtılan kumaş maskeleri kullanırken, büyük çoğunluk ise maskesiz çalıştırılmaya devam ediyor.

İŞÇİ HAVZASINDA PANDEMİ YOĞUNLUĞU

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasının 15 Mayıs’taki verilerine bakıldığında bölgedeki vaka yoğunluğunun azaldığı görülse de işçi havzası olan Tekirdağ’ın Çorlu-Çerkezköy-Kapaklı ilçelerinde yoğunluk sürüyor.

Çorlu'da vaka yoğunluğu:

Çerkezköy'de vaka yoğunluğu:

Kapaklı'da vaka yoğunluğu: