'İş yerinde arkadaşlarına kek ikram ettin' bahanesiyle işten çıkarıldı!

'İş yerinde arkadaşlarına kek ikram ettin' bahanesiyle işten çıkarıldı!

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki tekstil fabrikasında 13 yıldır çalışan Sevim Akkoç, 'iş yerine kek getirdin' bahanesiyle işten atıldı.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki tekstil fabrikasında 13 yıldır çalışan Sevim Akkoç, evde yaptığı keki iş yerindeki arkadaşlarına ikram ettiği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Patron, Akkoç’un ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığını öne sürerken, Akkoç ise işten atılma gerekçesinin geçmişteki sendika üyeliği olduğunu ve işsizlik ödeneği de alamadığı için mağdur durumda olduğunu söyledi.

13 yıldır Çaycuma'daki tekstil fabrikasında çalışan Sevim Akkoç, 2016 yılında Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’e üye olmuştu. İddiasına göre sendikalı olduğu için müdüründen sürekli baskı gören Akkoç 2019 yılında sendikadan ayrılmasına rağmen üzerindeki baskılar devam etti. Akkoç'un 27 Haziran günü evde yaptığı keki iş yerinde arkadaşlarına ikram etmesi üzerine müdür, Akkoç’un iş yerine kek getirdiği ve arkadaşlarına verdiğine yönelik tutanak tuttu ve arkadaşlarına da imzalaması için baskı yaptı. Daha sonra Akkoç’un önüne tutanak konuldu ve savunması istendi. Tutanakta iş yerine kek götürmenin suç olduğu ve iş akdinin sona erdiği yazıyordu.

'KADIN OLMASAN SANA NELER YAPARDIM'

İddiaya göre Akkoç müdüre “Beni işten mi çıkarmak istiyorsunuz?” diye sordu ve “Ben artık seni korumuyorum, seni işyerinde istemiyorum. Kadın olmasan sana neler yapardım” yanıtını aldı. Akkoç, İş Kanunu’nun 25’inci Maddesi’nde düzenlenen ‘işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri’ gerekçe gösterilerek işten atıldı. Akkoç’un işten atıldığına dair tutanakta kek olayı anlatılırken, “Müdürümüzü diğer işçilerin önünde yüksek sesle tehdit ederek, küçük düşürmeye çalışmıştır” iddiasında bulunuldu.

'İSTİFA EDENLERİ İŞTEN ATMAYACAĞIZ

ANKA’ya konuşan Akkoç, işverenin kendisini ‘işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerini’ gerekçe göstererek işten attığı için işsizlik ödeneğinde alamadığını şu sözlerle vurguladı: “Burada müdür bizlere ‘Sendikalı oldunuz da ne oldu?’ diyerek istifa ettirdi. Benim gibi arkadaşlarım da istifa etti. Patron ‘İstifa edenleri işten atmayacağız’ dedi. Beni işten attılar.”

Evinin kira olduğunu ve iş bulamadığını vurgulayan Akkoç, “13 yıllık emeğim bir anda gitti. Sonuna kadar uğraşacağım, maddi ve manevi tazminat davası açacağım” dedi.