İş cinayetleri durdurulmuyor: Ağustos’ta 11’i çocuk en az 180 emekçi hayatını kaybetti!

İş cinayetleri durdurulmuyor: Ağustos’ta 11’i çocuk en az 180 emekçi hayatını kaybetti!

Güvencesiz ve güvenliksiz çalışma sistemi emekçilerin canını almaya devam ediyor. Ağustos ayında en az 180 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ölenlerin %97’si sendikasız, 11’i de 14 yaş altı çocuk işçilerdi…

İleri Haber

16 yıllık AKP iktidarı emekçilere ya yoksullaşmayı ya da bir emekçi cehennemine dönen Türkiye’de iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmesini reva görüyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) açıkladığı verilere göre Ağustos ayında en az 180 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 200 ve Ağustos ayında en az 180 olmak üzere, yıl başından bu yana geçen sekiz ayda en az 1290 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

3’Ü 14 YAŞ ALTINDA 11 ÇOCUK CAN VERDİ

Ağustos’ta hayatını kaybeden 180 emekçinin 133’ü ücretli (işçi ve memur); 47’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 15’i kadın işçi, 165’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti.

İş cinayetlerinde, 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 11 çocuk can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve genel işler işkollarında yaşandı.

14 GÖÇMEN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Alınmayan  tedbirler sonucu yaşanan iş cinayetlerinde 14 de mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti. Mülteci/göçmen işçilerin 7si Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Türkmen, 1’i Ahıskalı, 1’i Azeri ve 1’i İranlı olduğu öğrenildi.

TARIM, İNŞAAT, TAŞIMACILIK…

Ölümler en fazla tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve metal işkollarında gerçekleşti.

YA EZİLEREK YA DA İŞ YOLUNDA CAN VERDİLER

Rapora göre en fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası ve kalp krizi/beyin kanaması. Bu ay ölüm nedenleri sıralaması değişirken, yüksekten düşmeler dördüncü sırada yer aldı.

TARIM İŞÇİLERİ TATİL YAPAMADI

Ağustos ayında hemen hemen bütün işkollarında yıllık izinler kullanıldı ve bayram tatiline çıkıldı. Ancak bundan istisna olan tarım işkolu oldu. Rapora göre gerek işkolları içinde oransal olarak ölümlerin bu kadar yüksek oluşunun ve kalp krizi/beyin kanaması nedenli ölümlerin yüksek oluşunun nedeninin de bundan kaynaklandığı görüşüne yer verildi.

56 ŞEHİRDE İŞ CİNAYETİ: EN FAZLA ÖLÜM SANAYİ HAVZALARINDA

Ağustos’a Türkiye’nin 56 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede iş cinayeti tespit edildi. En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Gaziantep, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya ve Sakarya’da yaşandı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN %97’Sİ SENDİKASIZDI

Ölenlerin 4’ü (yüzde 2,22) sendikalı işçi, 176 işçi ise (yüzde 97,78) sendikasız işçilerdi. Sendikalı işçilerin enerji ve belediye/genel işler işkolunda çalıştığı kaydedildi.

ADALET NÖBETİ’NE YASAKLAMA

Öte yandan şş cinayetlerinde ölenlerin yakınlarının oluşturduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin 2012 yılından beri her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Meydanı’nda tuttuğu 75. Vicdan ve Adalet Nöbeti yasaklandı.

Yasağa dair şu tebligat yapıldı:

"Adalet Arayan İşçi Aileleri Organizesinde; 2 Eylül 2018 Pazar günü Beyoğlu İlçesi İstiklal Caddesi Galatasaray Meydanında yapılmak istenilen, basın açıklaması, oturma ve diğer etkinlikler Milli Güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 10 ve 17.maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 32/ç maddesi gereği Beyoğlu Kaymakamlık makamının 02/09/2018 ve tarih 2018/1806 sayılı kararı ile yasaklanmıştır.”

İSİG, açıkladığı iş cinayetleri raporunda söz konusu yasağa da tepki gösterirken şu çağrıyı yaptı:

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ayrı bir kurum değil işçi sağlığı alanında işçi sınıfı çıkarına atılan her adımın hacimsel olarak toplamı olarak ifade edilebilecek bir ağ örgütlenmesidir. Bu noktada alınan bu yasak kararı genel olarak işçi sağlığı mücadelesine dönük yapılan bir saldırı olarak görülmelidir. Adalet Arayan İşçi Aileleri, önümüzdeki ayın ilk Pazar günü olan 7 Ekim’de 76.Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray Meydanı’ndaki ısrarlarında devam ederlerse işçi sağlığı mücadelesindeki tüm dostlarının da yanlarında olacağını hatırlatalım.”