İş cinayetinde katledilen çocuk işçi için çağrı: 'Sorumlular yargılansın!'

İş cinayetinde katledilen çocuk işçi için çağrı: 'Sorumlular yargılansın!'

İş cinayetine kurban giden 13 yaşındaki Ula Kerem için sokağa çıkan Tarsus Kadın Platformu, “Ula, emperyalistlerin ve suç ortağı AKP’nin Ortadoğu’daki savaş politikaları yüzünden hayatları elinden alınan binlerce çocuktan biridir” diyerek, sorumluların yargılanması çağrısı yaptı.

Ayşenur Önal

Narenciye fabrikasında paketleme işçisi olarak çalışırken hayatını kaybeden Ula Kerem için kadınlar sokağa çıktı. Tarsus’ta “Ula Kerem’i bu düzen aramızdan aldı” diyerek isyan eden Tarsus Kadın Platformu üyeleri, “Kar hırsı ile çocuk emeğini sömüren, yaşamlarını tehlikeye atan patronlardır” diye açıklama yaptılar.

İki gün önce eşarbı makineye sıkışarak hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ula Kerem için açıklama yapan Tarsus Kadın Platformu Üyesi Çiğdem Serin, “Ula Kerem eşarbının iş makinesine takılması sonucu iş cinayetinde hayatını kaybetti. Onu kurtarmaya çalışan bir başka kız çocuğu ise kolunu makineye kaptırarak yaralandı. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününe sayılı günler kala savaşın yıkıma uğrattığı ülkesi Suriye’den Tarsus’a göç etmek zorunda kalan Ula Kerem’i bu düzen aramızdan aldı. Öfkeliyiz” diye konuştu.

‘ÇOCUK EMEĞİNİ SÖMÜREN, YAŞAMLARINI TEHLİKEYE ATAN PATRONLARDIR’

Cinayetin sorumlularını bildiğini söyleyen Serin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sorumlusu kadınları ve çocukları güvencesiz koşullarda çalışmaya mecbur bırakan, mültecilere karşı ayrımcılığı körükleyen, kadınları, çocukları, mültecileri, LGBTİ+’ları koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan, 4+4+4 eğitim sistemi ile zorunlu eğitim yaşını aşağı çekerek çocuk işçiliğinin artmasına neden olan AKP İktidarıdır. Kar hırsı ile çocuk emeğini sömüren, yaşamlarını tehlikeye atan patronlardır.

‘BİNLERCE ÇOCUĞUN HAYATI TEHLİKEYE ATILIYOR, GELECEKLERİ YOK EDİLİYOR’

Ula, işçi olarak çalıştırılan binlerce çocuktan biridir. Kapitalizmin, patronların kar hırsı yüzünden sırf bedava ya da ucuz iş gücü elde etmek için binlerce çocuğun hayatı tehlikeye atılıyor, gelecekleri yok ediliyor. İş sağlığı ve güvenliği yasasının uygulanmaması ve cezasızlık politikaları yüzünden iş cinayetlerinin önüne geçilmezken, 5 işçiden birinin çocuk olduğu koşullarda çok sayıda çocuğun yaşam hakkı elinden alınıyor. Verilerde çocuk işçiliğinin gerçek boyutları perdeleniyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisinin raporuna göre Çocuk işçiliğinin azaldığını gösteren verilere başta göçmen çocuklar olmak üzere çırak ve stajyer olarak çalışan çocuklar yansımıyor. Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi bulunuyor. Son 8 yılda kayda geçmiş çocuk işçi ölümlerinin sayısı en az 513 olarak kayıtlara geçmiş durumda.”

‘ÇOCUKLARIN ANAYASA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERDEN DOĞAN HAKLARI KORUNMALIDIR’

Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların; eğitim, giyinme, barınma ve sağlık gibi pek çok temel hakları olduğuna dikkat çeken Serin, “Çocuklar işçi olarak çalıştırıldıkları zaman bu haklardan yoksun kalırlar. Bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur. Çocuk işçiliği emek sömürüsünün en ağır biçimidir. Ancak çocuklar işçilik sürecinde emek sömürüsü yanında pek çok hak ihlaline, istismara, şiddete uğramaktadır. Çocukları korumak devletin görevidir. Çocuk işçiliğine son verilmeli, gerekli denetimler sağlanmalı, çocukların anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan hakları korunmalıdır” diye konuştu.

‘CİNAYETLERİN SEBEBİ CEZASIZLIK!’

Çocuk cinayetlerinin sebebinin, kadın cinayetlerinde olduğu gibi cezasızlık olduğunu vurgulayan Serin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bunun en somut örneği Adana’da 2014 yılında 100 lira haftalıkla çalıştığı işyerinde pres makinasına sıkışarak hayatını kaybeden Ahmet Yıldız. Mahkeme işvereni 24 taksitle ödeyeceği 30 bin lira ceza ile adeta ödüllendirmişti. İş cinayetlerinde cezasızlık politikalarına son verilmelidir.

Ula, emperyalistlerin ve suç ortağı AKP’nin Ortadoğu’daki savaş politikaları yüzünden hayatları elinden alınan binlerce çocuktan biridir.  Savaş politikalarından, siyasi çıkarlar uğruna mülteci düşmanlığını körükleyen politikalardan vazgeçilmeli, mültecilerin evrensel hakları tanınmalıdır.

‘ULA KEREM’İ ARAMIZDAN ALAN BU CİNAYETİN SORUMLULARI YARGILANMALIDIR’

Ula Kerem’i aramızdan alan bu cinayetin sorumluları yargılanmalıdır. Failler hesap vermelidir. Çocuk işçiliği yasaklanmalıdır. Çocuktan işçi olmaz. Çocukların yeri fabrikalar değil, okullar, parklardır.

Bu düzen çocukları istismar ediyor, öldürüyor. Kapitalizmin çarkları arasında çocukların geleceğini yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Emeği, bedeni ve yaşamı sömürülen kız çocukları ve kadınlar için mücadelemizi yükselteceğiz.”

DAHA FAZLA