İş Bankası'ndan Erdoğan'a yanıt
Erdoğan’ın CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerinin Hazine’ye devredilmesi gerektiği sözlerine İş Bankası'ndan yanıt geldi.
17-09-2018 10:05

İleri Haber
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İş Bankası'ndaki CHP hisselerine ilişkin "CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü suistimal ederek, İş Bankası hisselerinin yüzde 28’inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar?" diyerek, CHP’nin hisselerinin Hazine’ye devredilmesini istemişti.
Bu sözlere CHP’nin ardından İş Bankası’ndan da yanıt geldi.
İleri Hatırlatıyor
Açıklamada, "İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir" ifadeleri kullanıldı.
İş Bankası’ndan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
“Bugünkü yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Bankamızdaki Atatürk hisselerinin temsili konusundaki değerlendirmeler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür:
Türkiye İş Bankası milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından elde edilen siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmesi için 26 Ağustos 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ve sermayeye bizzat katılımıyla kurulmuştur. 1 Milyon TL tutarındaki kuruluş sermayesi Atatürk ile yakın çevresindeki asker ve bürokratların yanı sıra Anadolu ticaretinin önde gelenlerinin mütevazı birikimlerinden karşılanmıştır.
Atatürk’ün vefatının ardından vasiyetnamesine uygun olarak Atatürk hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne devredilmiş, yine vasiyete uygun olarak hisselerin oy hakları Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kullanılmış, hisselerden kaynaklanan temettü vasiyette belirtilen şekilde Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na tevdi edilmiştir. Banka’nın 100 yıla yaklaşan tarihi içerisinde bu hisselerin mülkiyetine ve temsiline dair ortaya çıkan farklı görüşler nedeniyle konunun yargıya taşındığı da olmuştur.
Bugün Banka hisselerinin %31,79’u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12’lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09’dur.
Çoğunluk hissesi, Yönetim Kurulu teşkilinde de yine çoğunluğu Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na vermektedir. Dolayısıyla, Türkiye İş Bankası, sermaye yapısı gereğince Atatürk hisselerini temsilen Yönetim Kurulu’nda bulunan üyelerin kim olduğu ya da kim tarafından aday gösterildiğinden bağımsız olarak, olağan ticari faaliyetlerini tarihi boyunca olduğu gibi kanunlara, mevzuata, ticari prensipler ve kuruluş misyonuna uygun olarak devam ettirmektedir.
Atatürk hisselerinin mülkiyet ve temsilinin vasiyet, yasalar ve yargı çerçevesinde Türkiye İş Bankası tüzel kişiliğinden bağımsız olarak belirlenmiş olduğu açıktır. Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun Bankamızın faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Bankamız faaliyetlerini her zaman kuruluş amacına uygun bir biçimde ülkemizin kalkınması ve gelişmesine azami katkıyı sağlamak hedefiyle, kanun, mevzuat ve ticaretin amir hükümleri içerisinde onurla, inançla, samimiyetle yerine getirmek için gereken özeni göstermiştir.
Türkiye’nin milli sermayesi olarak, üstlendiği sorumluluğun bilincini faaliyetleri ile daima ortaya koyan İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir
Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız.
Saygılarımızla”
İleri Hatırlatıyor
İLGİLİ HABERLER
'Türkiye'de 2019'da küçülme muhtemel'
İktisatçı yazar Mustafa Sönmez sosyal medya hesabından ekonominin gidişatına ilişkin veriler paylaştı.
23-02-2019 10:17

İleri Haber
İktisatçı yazar Mustafa Sönmez sosyal medya hesabından ekonominin gidişatına ilişkin veriler paylaştı.
Sönmez, 3 ay önce kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından açıklanan Türkiye'nin büyüme tahminleriyle, Türkiye'nin büyüme verilerinin eşleştiğini söyledikten sonra Moody'sin 2019 için yüzde 2'lik bir küçülme beklediğini ekledi.
Moody'sin 2018 yılı 3. çeyrek için büyüme tahmini yüzde 1.5'ken, TÜİK'in aynı dönem için açıkladığı veriler yüzde 1.6.
Üretimde sorun büyüyor: 2015'ten bu yana en düşük değer
Türkiye'de günden güne büyüyen ekonomik kriz, yeni yılda da etkilerini sürdürken; Merkez Bankası verilerine göre imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı Mart 2015’ten bu yana en düşük değerine düştü.
23-02-2019 09:21

AKP'nin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle Türkiye'de günden güne büyüyen ekonomik kriz, yeni yılda da etkilerini sürdürüyor. Özellikle ekonominin, istihdamın itici gücünü oluşturan imalat sanayisinde açıklanan her yeni veriyle bunu bütün açıklığıyla görmek mümkün.
Merkez Bankası (TCMB), dün imalat sanayisinde kapasite kullanım oranının (KKO) 2019 yılı şubat ayında bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 74’e gerilediğini açıkladı. KKO bu seviyeyi en son Mart 2015’te görmüştü. Mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO da bir önceki aya göre 0.2 puan azalarak yüzde 74.1 oldu. Geçen aralıkta imalat sanayi üretiminin yüzde 10.8 azaldığı, 2018 ortalamasında ise yüzde 1.5 arttığı hatırlanırsa, kapasite kullanımının şubatta düşmesi sanayi üretimindeki gerilemenin yeni yılda da süreceğini gösteriyor.
ARA MALI ZORDA
Ayrıca ocak ayına göre şubat ayında mal grupları açısından kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, tüketim mallarında yüzde 72.4’ten yüzde 72.6, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 67.7’den yüzde 69.7’ye artış görüldü. Buna karşın ara mallarda yüzde 73.8’den yüzde 73.2, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 73.4’ten yüzde 73.2 ve yatırım mallarında yüzde 74.5’ten yüzde 73.3’e gerileme oldu.
PERAKENDE VE İNŞAATTA 'GÜVEN' KRİZİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “Sektörel Güven Endeksleri, Şubat 2019” raporuna göre perakende ticaret sektörü güven endeksi şubat ayında yüzde 1.9 azalarak 90.8 oldu. İnşaat sektörü güven endeksi de bir önceki ayda 56.7 iken, şubat ayında yüzde 8.7 azalarak 51.8’e geriledi. Buna karşın hizmet sektörü güven endeksi ise ocak ayında 78.3 iken, şubat ayında yüzde 1.5 artarak 79.5 oldu.
'Bankalar doğal gaz santrallerini devralabilir'
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bazı bankaların doğal gaz santrallerini devralabileceğini söyledi.
22-02-2019 16:52

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bankaların bazı gaz santrallerini devralabileceğini açıkladı.
Bazı doğal gaz santrallerinin verimliliklerinin düşük olduğunu ve tam kapasite çalışmadığını ancak gün içinde “pik (yüksek oranda) enerji talebinin” karşılanması anlamında önemli olduklarını belirten Dildar Edin, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:
“Bu santrallerden bazıları şu an faiz ödemelerini yapabilecek kadar bile para kazanamıyorlar, o yüzden bu santralleri piyasa toparlayana kadar 3-4 yıl bir platforma taşıyıp yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak gerekiyor. Bankalar bir fon kurarak bu varlıkları değerli hale getirebilir. Yurt dışında da bankalar sorunlu varlıkları, bilançolarından çıkararak bu fonlara aktarıyorlar ve varlıklarda belli bir değer yarattıktan sonra satıp, kredi alacaklarını geri alabiliyorlar. Bizde henüz somut bir ilerleme yok ama konuşuluyor. Enerji sektöründe bu şekilde bankaların devralabileceği bazı gaz santralleri mevcut.”
Nedim Türkmen: Bu yıl 756.5 milyar TL vergi ödeyeceğiz
Nedim Türkmen. 2019 yılının bütçe açığının 2018 yılına göre daha fazla olacağını söyledi.
22-02-2019 11:38

Türkmen Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.'nin kurucusu, Dr. Nedim Türkmen, Sözcü'de 'Bu yıl 756.5 milyar lira vergi ödeyeceğiz' başlığıyla yayımlanan yazısında, 2019 yılının Ocak ayına ilişkin bütçe sonuçlarını açıkladı. 'Bilindiği üzere her yılın ocak ayı bütçesi fazla verir, bunun nedeni yılın ilk ayında ödenekler hemen serbest bırakılmadığı için harcama yapılamaz dolayısıyla bütçe fazla verir. Türkiye Cumhuriyeti bütçesi referandum yapılan 2017 yılında 47.8 milyar TL açık verdi. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yapılan 2018 yılında ise bütçe açığı 72.6 milyar TL gibi rekor seviyeye ulaştı' diyen Türkmen, 2019 yılı bütçe açığının 2018 yılında verilen bütçe açığından daha fazla olacağına dikkat çekti.
'ADALETSİZ DOLAYLI VERGİLER ÜZERİNE KURULAN SİSTEM,TÜKETİCİLERİN OMUZLARI ÜZERİNDE YÜKSELMEKTEDİR'
2019 yılı bütçe açığının, harcamaların seçim nedeniyle hızla yükseldiği ancak vergi gelirlerinin bu hıza yetişemediği bir yıl olacağı ve dolayısıyla bütçe açığının daha fazla olacağını söyleyen Türkmen, 'Adaletsiz dolaylı vergiler üzerine kurulan sistem, tüketicilerin omuzları üzerinde yükselmektedir. Bütçenin vergi geliri hedefini tutturabilmesi tamamen tüketicilere bağlı hale gelmiştir.' dedi.
'TÜKETİCİLER DAHA FAZLA İÇKİ İÇMELİ, DAHA FAZLA TÜTÜN KULLANMALI'
Bütçenin vergi geliri hedefini tutturabilmesi tamamen tüketicilere bağlı hale gelmiştir diyen Türkmen, 'Tüketiciler daha fazla araç almalı, daha fazla akaryakıt tüketmeli, daha fazla içki içmeli, daha fazla tütün kullanmalı, daha fazla cep telefonu satın almalı ve konuşmalı ve daha fazla ithal ürün kullanmalıdır. Vergi sisteminin dramatik halini gösteren en somut örnekler olarak, içilen dört kadeh içkinin üç kadehinin vergiye, bir paket sigaradaki 20 dal sigaranın 17'sinin vergiye gittiğini hatırlatalım' dedi.
Devletten yine patrona kıyak!
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifinde patronlara sağlanan kolaylıklar dikkat çekiyor.
22-02-2019 11:06

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde patronlara sağlanan kolaylıklar dikkat çekiyor.
Buna göre işverenlere, 2018 yılı içinde iş yerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat 2019 ila 30 Nisan 2019 tarihlerinde işe alınan sigortalılar için 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanacak.
Merkez Bankası'nın dolar rezervi azaldı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın dolar rezervi geriledi.
22-02-2019 09:36

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, geçen hafta 278 milyon dolar azalarak 98 milyar 553 milyon dolara indi.
TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, 15 Şubat'ta Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri 258 milyon dolar azalışla 78 milyar 125 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brüt döviz rezervleri, 8 Şubat ile biten haftada 78 milyar 383 milyon dolar seviyesindeydi.
Bloomberg'in haberine göre söz konusu dönemde altın rezervleri, 20 milyon dolar azalışla 20 milyar 448 milyon dolardan 20 milyar 428 milyon dolara geriledi.
Merkez Bankasının toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 278 milyon dolar düşüşle 98 milyar 831 milyon dolardan 98 milyar 553 milyon dolara indi.