İş Bankası Genel Müdürü: Kur düşsün istenmiyor

İş Bankası Genel Müdürü: Kur düşsün istenmiyor

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Kur düşsün istenmiyor" dedi ve yüksek kurun üretim teşviği için kullanıldığı değerlendirmesinde bulundu.. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum."

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın fazi kararı sonrası rekor kıran döviz kuruna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yüksek kurun bilinçli bir tecih olabileceğini söyleyen Aran, "Üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum" dedi. Aran, gelecek ay da faiz inidirimi olabileceğini belirtti.

"KUR DÜŞSÜN İSTENMİYOR"

Aran, yüksek döviz kuruna ilişkin şunları söyledi:

"Kur oynaklığının iki şekilde üretimi destekleyen yanı var. İhracat yapanlar kur arttığında ihracatlarını artırıyor. Üretim yapanlar ise ithalat pahalılaştığı için, içeride onun ikamesini yapabilir miyim diye düşünüyor. Ben yüksek kurun bu kapsamda bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum."

"ARALIKTA 100 BAZ PUAN DAHA İNDİRİM ÖNGÖRÜYORUM"

Aran, Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin aksine yaptığı faiz indirimini de, "Merkez Bankası, piyasanın normal şartlarda kasım-aralık ayında beklediği indirimi, baskıyı savabilmek için önden yapabileceğini düşünmüştüm. Ancak kasımda yapacağı indirimi öne çekmiş gibi görünüyor. Ama piyasalar açısından bir risk aldığını düşünüyorum. Aralıkta bir 100 baz puan daha indirim öngörüyorum." şeklinde değerlendirdi.

Aran, ABD faizlerindeki seyre bağlı olarak bu hamlenin zor olabileceğini de ekledi.

DAHA FAZLA