Irkçı saldırıların hedefi olan Somalili Abdullah gözaltına alındı

Irkçı saldırıların hedefi olan Somalili Abdullah gözaltına alındı

Polisin hedefi haline gelen Saab Lokantası sahibi Somalili Abdullah gözaltına alındı.

Ayşenur Önal

Uzun süredir hedef haline getirilen Saab Lokantası sahibi Somalili Mohammed Isse Abdullah, gözaltına alındı.

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kızılay semtinde uzun süredir polislerin ırkçı saldırısına maruz kalan Saab restoran sahibi Somalili Mohammed Isse Abdullah, gözaltına alındı. Hakkında “sınırdışı edilme” kararı alınan Abdullah, gözaltına alındıktan sonra Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Abdullah, daha sonra Çankaya Karakolu’na, buradan da Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderildi.

Abdullah’ın avukatları Halil Yılmaz ve Salih Efe, müvekkilleri hakkında verilen “sınırdışı edilme” kararını idari mahkemeye ve Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını, yargı sürecinin devam ettiğini belirtti. Avukatlar, müvekkillerinin serbest bırakılmaması halinde yeni başvurular yapacaklarını söyledi. Gazete Karınca’da yer alan habere göre; Efe, “Şimdi Akyurt GGM’ye götürecekler usulen, ama yarın sabah saat 9’da gelip Muhammed’i almamı istediler. Yani saat 9’da serbest bırakacaklarını söylediler” dedi.

Abdullah’ın uzun süredir sistematik bir şekilde polisler tarafından ırkçı saldırıya maruz kaldığını belirten Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ebru Beşe, 2021 Ağustos ayında başlayan saldırıları İleri’ye anlattı.

‘GAZETELERDE HEDEF GÖSTERİLMESİYLE SALDIRILAR BAŞLADI’

Beşe sistematik ırkçı saldırılar hakkında şunları söyledi:

“Bir gazete ‘Somalililer Kızılay’ın bir sokağını işgal etti’ gibi provakatif bir haber yapılmıştı, Altındağ’daki olaylardan önce. Bu arada Çankaya ilçe emniyet müdürü değişti. Gelen müdür bu insanların burada durmasını istemiyor, böyle ayrımcı, ırkçı bir tarafı var. Çankaya ilçe emniyet müdürü Somalilileri Kızılay’dan sürmeye çalışıyor.

‘PES EDİP GİDEN BİR KİŞİ SOMALİ’DE ÖLDÜRÜLDÜ’

Bu noktada ilk olarak kontrole gidiliyormuş gibi kişilerin fotoğraflarını çekip, isimlerini alıyorlar. Daha sonra gündüz saatleri gelip burayı kapatacaksınız diyorlar ve içeri girip yemek yemek isteyen yabancı müşterileri gözaltına alıyorlar. Açık ve net bir şekilde ses kayıtları var polislerin, diyorlar ki, ‘Sizi burada istemiyoruz, Kızılay’dan gideceksiniz.’ O sokaktaki birçok kafeyi yıldırıp gönderdiler. Hatta o sokakta kafesini kapatıp gidenlerden biri geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde Somali’de öldürüldü. 

Polisler sokakta gördükleri kişileri ten rengi nedeniyle çok rahat tespit edebildikleri için Kıısılay AVM’nin önünde sürekli durduruyorlar ve ‘Kızılay’da dolaşmayacaksınız’ diyorlar. Oturum izni dolmak üzere olanları merkeze alıyorlar, haklarında sınırdışı verilebilecek koşullar varsa onlar için kararlar çıkartmaya çalışıyorlar. Böyle sistematik bir saldırı söz konusu.”

‘MUHAMMED ARTIK RİSKLİ BİR DURUMDA’

Abdullah’ın alınmasının rutin bir işlem olduğunu ve yarın sabah bırakılacağını belirten Beşe, “Aslına bakarsanız rutin bir işlem yok. Adli vaka için olsaydı bir şikayete istinaden alınmış olurlardı. Bu noktada da rutin işlem: kimlik kontrolü, şüpheli beyanı olurdu ve emniyet Göç İdaresine bildirirdi. Polis adli vakaya ilişkin işlemlerini hallettikten sonra Geri Gönderme Merkezi’ne gönderirdi, kalan kısmı göç idaresi hallederdi. Burada rutin denilen bir işlem de yok. Bu yaşanılan son bir buçuk yılın bir parçası niteliğinde. Muhammed artık riskli bir durumda olduğu için bu alınma, tutulma hali çok tehlikeli. Çünkü halihazırda artık icra edilebilir bir sınır dışı kararı var. Göç İdaresi ‘bunun tedbiri de yok, biz bu gönderebiliriz artık’ diyebilir. Ama görünen o ki kendiliğinden pes edip gitmesi bekleniyor” sözlerine yer vererek, olayın takipçisi olduklarını vurguladı.