‘İrini’nin elinde Libya’ya giden gemide silah taşındığına dair uydu görüntüleri var’

‘İrini’nin elinde Libya’ya giden gemide silah taşındığına dair uydu görüntüleri var’

Libya’ya giden Türkiye ait kargo gemisinin aranmasıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldıa.

AB'nin İrini Operasyonu'nda görevli Alman firtakeyni Hamburg'daki Alman askerlerinin Libya'ya silah taşındığı şüphesiyle Türk bandıralı yük gemisi Rosaline A'yı durdurup arama yapması, Ankara'nın sert protestosu üzerine aramayı kesip gemiyi terk etmesi ciddi bir diplomatik krizi beraberinde getirirken, Almanya'nın Der Spiegel dergisinin sitesi yeni bir habere yer verdi.

Sputnik'te yer alan habere göre, daha önce Alman Savunma Bakanlığının açıklamasında "Aramalar durdurulana kadar geminin yükünde yasak olan hiçbir malzeme bulunmadı" denilirken, Der Spiegel, "Uydu görüntüleri, Türkiye'ye ait yük gemisinde silah kaçakçılığına işaret ediyor" başlığını attı.

Haberde, "Almanya ordusunun Roseline A'yı denetimiyle ilgili anlaşmazlıkta silah kaçakçılığı şüphesi güçlendi. Spiegel'in edindiği bilgilere göre, AB misyonu İrini'nin elinde bu konuda son derece somut deliller var" denildi. 

Buna göre uydu görüntülerini inceleyen İrini analistleri, bu seferde de Libya'nın Misrata limanına giden Roseline A'nın daha önceki Misrata seferinde limana zırhlı askeri araç indirdiği sonucuna ulaştı. Kasımda Türkiye'nin Ambarlı limanından tekrar yükleme yapan gemiye yine şüpheli malların bindirildiğinin gözlenmesi karşısında İrini komutanlığı Roseline A'yı kontrolden geçirmeye karar verdi.

Bunun üzerine 'Alman firkateyni Hamburg'daki askeri yetkililerin geçen cumartesi Akdeniz'in Libya'nın Bingazi limanının 200 km kuzeyine düşen noktada Türkiye bayrağı taşıyan gemiyi durdurduğunu ve denetimi birçok diplomatik kanaldan Türkiye'ye ilettiğini' dile getiren Der Spiegel, 'ancak bildirimden yaklaşık 5 saat sonra Ankara'nın sert şekilde protesto etmesi üzerine aramanın aniden durdurulduğunu' aktararak ekledi:

"O ana dek Alman askerleri gemideki 150 kadar yük konteynırından yalnızca birkaçını kontrol edebildi, ancak bunlarda silah bulamadı."