İran’ın Basra Başkonsolosluğu ateşe verildi

İran’ın Basra Başkonsolosluğu ateşe verildi

Basra'da devam eden gösterilerde, devlet televizyonu, İran’ın Basra Başkonsolosluğu ve Şii parti binaları ateşe verildi.

Irak’ın Basra kentindeki eylemde devlet televizyonu, İran’ın Basra Başkonsolosluğu ve Şii parti binalarını ateşe verildi.

Bir grup gösterici, devlet televizyonu ve Bedir Tugaylarına ait binalara girdi. Binalar ateşe verilirken devlet televizyonuna ait bir canlı yayın aracı da kundaklandı.

Rudaw’ın haberine göre, bazı göstericiler ise İran yanlısı Asaib Ehli Hak, Yüksek İslami Konseyi ve Ammar el-Hekim’in lideri olduğu Ulusal Hikmet Akımı ve Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin de üyesi olduğu Irak İslami Dava Partisi binalarının da aralarında olduğu binaları ateşe verdi.

LİMANDAKİ FAALİYETLER DURDURULDU

Iraklı yetkililer, Basra’daki protestolar gerekçesiyle ülkenin güneyindeki Umm Kasr Limanını da kapatırken, liman görevlileri, girişi göstericiler tarafından tıkanmış olan tesise kamyonlar ve işçilerin girememesi nedeniyle sabah limandaki bütün faaliyetin durduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre ise gösteriler sırasında bir grup İran’ın Basra Başkonsolosluğunu bastı. Konsolosluğa giren öfkeli grup, binayı ateşe verdi.

İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Basra İnsan Hakları Komiserliği Başkanı Mehdi Temimi, önceki gün düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 2 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını duyurmuştu. 2 kişinin öldürülmesi kentteki öfkeyi artırmıştı.

İRAN SINIR KAPISINI KAPATTI

İran , göstericiler tarafından Basra’daki Başkonsolosluğu'nun yakılmasının ardından Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapattı.

IRAK'TAN AÇIKLAMA

Irak Dışişleri Bakanlığından Basra kentindeki protestocuların İran Konsolosluğu’na düzenledikleri saldırı hakkında yazılı açıklamada geldi. Bakanlık, yayınlandığı yazılı açıklamada Basra kentindeki İran Konsolosluk binasının göstericiler tarafından ateşe verilmesini üzüntüyle karşıladığını belirterek bu eylemin Irak'ın dünya ile ilişkilerini zedeleyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Mahcup tarafından yapılan yazılı açıklamada, göstericilerin isteklerini anlayış ile karşıladıklarını belirtilerek, Basra kentindeki İran Konsolosluk binasını hedef alan saldırının kabul edilmez olduğu vurgulandı. Göstericilerden yabancı heyetlere zarar vermemeye çağırırken, erel hükümetten güvenliğini sağlanması istedi. 

SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENDİ

Alhurra News'in haberine göre İran'ın Basra Başkonsolosluğu binasnın ateşe verilmesini IŞİD üstlendi.

NE OLMUŞTU?
8 Temmuz’dan beri süren gösterilerde halk Basra vilayetinde yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk gibi gerekçelerle sokakta.

Basra’da Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80’inin üretiliyor.