İran'dan Irak'taki Şiilere Füze Teknolojisi Transferi

İran'dan Irak'taki Şiilere Füze Teknolojisi Transferi

İran, bölgede kendisini sıkıştırmaya çalışan ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'a karşı bir hamle yaptı. Irak'taki Şiilere füze teknolojisi transfer eden İran'ın, Irak üzerinden bir caydırma niyeti taşıdığı belirtiliyor.

İran, kendisine karşı ciddi yaptırımlara başvuran ABD ve ittifaklarına karşı hamle yapıyor. 

Reuters'in bildirdiğine göre İran, Irak'ta müttefiki konumundaki Şii milislere, aylardır hem kısa menzilli balistik füze hem de bu füzelerin üretim araçlarını naklediyor. 

'SALDIRI HALİNDE DESTEK PLANIMIZ'

Reuters adlarının açıklanmasını istemeyen İranlı ve Iraklı yetkililerle Batılı istihbaratçılara dayandırdığı haberinde, İran'ın bu hamlesiyle askeri saldırıya uğraması ihtimaline karşı caydırıcılık kapasitesini artırmaya çalıştığını yazdı.

Üst düzey İranlı bir yetkili ise ''Gerisinde yatan mantık, İran'ın saldırıya uğraması halinde bir destek planına sahip olmak. Nakledilen füze sayısı fazla değil, sadece birkaç onlu sayıda, ama gerekirse artırılabilir'' açıklamasında bulundu.

Reuters'e göre İran, ittifak halinde bulunduğu Iraklı Şii milislere balistik füze üretme ve fırlatma eğitimi de veriyor. Bu amaçla biri Zafariniya'da diğeri Irak'ın Kürdistan bölgesinde olan en az iki fabrika kullanılıyor.

'İSRAİL'E UYARI NİTELİĞİ TAŞIYOR'

İran'ın bu adımının Suriye'de sık sık İran askerlerine dönük saldırı yapan İsrail'e uyarı amacı taşıdığı ve füze teknolojisiyle ilgili bilgi transferi kararının 18 ay önce alındığı ancak son dönemde harekete geçildiği de belirtiliyor.