İran'da ölü sayısı artıyor

İran'da ölü sayısı artıyor

İran'da geçen haftadan bu yana ülke geneline yayılarak süren yönetim karşıtı eylemlerde 9 kişinin daha hayatını kaybettiği öğrenildi.

İran devlet televizyonu pazartesi gecesi düzenlenen sokak gösterilerinde ülke genelinde dokuz kişinin öldüğünü bildirdi. Kayıpların arasında güvenlik görevlilerinin de olduğu belirtiliyor. 

Öte yandan bir açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani düşmanın ülkedeki karışıklıktan istifade etmek isteyeceğini ancak hükümetin de halkın haklı taleplerine yanıt üretmesi gerektiğini söyledi. 

Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson İran'da hükümetle göstericiler arasında diyalog önerdi, hak taleplerine saygılı olunması gerektiğini söyledi.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin sözcüsü, Tahran yönetimine "barışçıl protesto ve düşünce özgürlüğü haklarını güvence altına alma" çağrısı yaptı.

COCKBURN: RUHANİ İKİLEM İÇERİSİNDE

İngiltere'de internet üzerinden yayın yapan Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cocburn, İran'daki protestoları ele aldığı analizinde, gösterilerin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi büyük bir ikilime ittiğini belirtti. Cockburn'e göre Ruhani, bir yandan, protestolar karşısında güçlü görünme baskısı altında ancak gösterilerin sert bir şekilde bastırılması ise sokağa desteği artırabilir ve Batı'nın eline, İran'a yüklenmek için koz verebilir.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İran'da yaşanan protesto gösterilerine ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan ilk resmi açıklama yapıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İran’da 28 Aralık tarihinde başlayan gösterilerin yayılarak sürdüğü ve çıkan olaylarda ölenlerin olduğu, ayrıca kamu binalarının zarar gördüğü yönündeki haberlerden endişe duyulmaktadır.

Türkiye, dost ve kardeş İran’ın toplumsal huzur ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmektedir. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınarak şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz.

Biran önce ülkede sükunetin sağlanmasını ve sağduyunun hakim kılınarak olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz."

HAMANEY'DEN İLK AÇIKLAMA

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran'da bir süredir devam eden ve çok sayıda kişinin öldüğü eylemlerin ardından ilk kez konuştu. Hameney, İran'ın yabancı düşmanlarının ülkede karışıklık çıkardığını ve bunun silah, para ve istihbarat ile desteklendiğini söyledi.