İran'da eylemler sürüyor: Ölü sayısı 17'ye yükseldi

İran'da eylemler sürüyor: Ölü sayısı 17'ye yükseldi

Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan eylemlerde en az 17 kişi yaşamını yitirdi.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 13 Eylül'de başörtüsü takma kuralarına uymadığı iddia edilerek ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından komaya girerek hayatını kaybetmesi üzerine başlayan eylemler, 80'den fazla kente yayıldı. Eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısının en az 17 olduğu açıklandı.

Mahsa Amini'nin yaşamını yitirmesinin ardından başlayan eylemlerde, kadınlar saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak İran'daki molla rejimini protesto ederken, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğrafları şehrin duvarlarından indiriliyor. Ülkenin birçok yerinde devam eden eylemlerde çoğu sivil olan en az 17 kişi yaşamını yitirdi. 

ÖLENLER ARASINDA POLİS VE MİLİSLER DE VAR

İran devlet televizyonu, çatışmalarda ölenler arasında polis memurları ve Devrim Muhafızlarına bağlı Besic milislerinin üyelerinin de olduğunu açıkladı.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, Norveç'in başkenti Oslo merkezli bir STK olan İran İnsan Hakları ise İran güvenlik güçlerinin müdahalelerinde en az 31 sivilin öldüğünü bildirdi.

NE OLMUŞTU?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül Salı günü Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından komaya girmiş, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Amini'nin hayatını kaybetmesi ülke genelinde tepkilere neden olmuştu.

İran'ın Kürdistan eyaletinin Saqqız ve Senendeç şehirlerinde başlayan gösterilerin ardından başkent Tahran başta olmak üzere ülkenin birçok eyaletinde başlayan protestolar 6'ncı gününde de devam ediyor.