İran'da 1 dolar 19 bin tümeni aşarak tarihi rekorunu kırdı

İran'da 1 dolar 19 bin tümeni aşarak tarihi rekorunu kırdı

İran'da dolar kuru Eylül 2018'de gördüğü tarihi zirvenin ardından ilk kez yeniden 19 bin tümeni aşarak tarihi rekor kırdı.

İran'da serbest döviz piyasasını takip eden "Bonbast.com"a göre serbest piyasada doların satış kuru 19 bin 80 tümene kadar çıktı.

Euro'nun 21 bin 325 tümene kadar yükseldiği ülkede, 1 Türk lirası ise 2 bin 785 tümenden işlem görüyor.

İran'da 1 ABD doları, ocak ayında 13 bin 350 tümen civarında işlem görüyordu. Buna göre, İran'ın para birimi yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 42 değer kaybetti.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonraki 25 aylık süreçte ise tümenin dolara karşı değer kaybı yüzde 190'ı aştı.

İran Merkez Bankası Abdunnasır Himmeti, dolar kurundaki dalgalanmalara ilişkin sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) İran'ı kara listeye alması, covid-19 salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüşler gibi gelişmelerin doların artışına neden olduğuna dikkati çekti

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMCILAR GEÇEN YIL 1,5 MİLYAR DOLARA İNDİ

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 16 Haziran'da yayımladığı raporda, İran'daki doğrudan yabancı yatırımların geçen yıl 1,5 milyar dolara gerilediği belirtilmişti. Ülkeye doğrudan yabancı yatırımlar 2017'de 5 milyar doları aşmış 2018'de ise 2,3 milyar dolara inmişti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yaptırımların İran'a döviz gelirleri ve yabancı yatırımlar açısından 200 milyar dolara mal olduğunu söylemişti. Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht ise 2 Haziran'da mecliste yaptığı sunumda, ülkesinin 2011'de 119 milyar dolar olan yıllık petrol ve doğalgaz gelirlerinin geçen yıl 8,9 milyar dolara kadar indiğini açıklamıştı.